BiHPolitika

Sastanak potpredsjednice Švancer sa ambasadoricom Čilea

Sastanak potpredsjednice Švancer sa ambasadoricom Čilea

Potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Vesna Švancer primila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Čile za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Nj.E. Verónicu Chahin.

 

Tokom veoma prijateljskog i srdačnog razgovora, razmjenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Federaciju BiH. Sagovornice su istakle dugogodišnje prijateljstvo dviju zemalja i pored geografske udaljenosti.

 

„Republika Čile je jedna od prvih zemalja Južne Amerike koja je priznala BiH (02.06.1992), što ovu prijateljsku vezu čini još snažnijom. Upoznata sam sa dobrom saradnjom ove dvije zemlje u okviru UN-a, s obzirom da je Čile podržao kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN za 2010/2011, a BiH je dala podršku članstva Čilea u Vijeću sigurnosti UN za period 2014/2015“, kazala je Švancer.

 

Ambasadorica Chahin istakla je punu podršku Republike Čile i spremnost za saradnju na raznim projektima koji se odnose na vladavinu prava , a sve s ciljem unapređenja i jačanja međunarodne saradnje.

 

„Čileanske trupe su bile angažovane u sastavu SFOR-a, a sada u sastavu EUFOR-a i spremni smo nastaviti podršku kroz niz programa i aktivnosti koje su vezane za nastavak saradnje i sigurnosti“, istakla je Chahin.

 

Potpredsjednica Švaner je također upoznala ambasadoricu Chahin o organizaciji i radu Predstavničkog doma, kao i prioritetima ovoga Doma u narednom periodu.

 

„Ovaj Dom daje apsolutnu podršku, spremnost i opredjeljenost kada je riječ o evropskom putu s ciljem ubrzavanja procesa integriranja naše zemlje u EU. Interes građana Bosne i Hercegovine je da naša zemlja što prije postane članica EU i NATO-a“, naglasila je Švancer.

 

A.Dž.
magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close