logo
bios

U Zemlji je milijarde tona dijamanata, ali za sada nedostupnih

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sri, jul 18th, 2018

Jedna od znanstvenih studija otkriva da je u Zemlji zatrpano 10 000 milijardi tona dijamanata, što je nešto doista nezamislivo.

Ovi su dragulji pokopani u korijenu kratona, kontinentalnih masa koje se nalaze između kore i plašta litosfere, na dubini između 150 i 300 kilometara, navodi se u zajedničkom istraživanju kojeg su proveli poznati MIT (Massachusetts Institute of Technology) i još desetak sveučilišta širom svijeta.

Da bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su proučavali zvučne valove koje kontinuirano bilježe seizmografi unutar Zemlje, prenosi u ponedjeljak znanstveni portal Phys.org.

Zvuk mijenja brzinu ovisno o vrsti stijene kroz koju prolazi. Poznato je da su kratoni su manje gusti od ostalih materijala i stijena u plaštu Zemlje, ali su znanstvenici otkrili da su zvučni valovi kroz kratone prolazili dva puta brže nego što bi trebali.

Stručnjaci su posegnuli za računalnim simulacijama, stvorili virtualne stijene i koristili sve vrste stijena i materijala unutar Zemlje dok nisu pronašli sastav koji je identičan onome kroz koje su prolazili zvučni valovi zabilježeni od strane seizmografa.

zemlja tlo litosfera

FOTO – Presjek Zemlje i područje između kore i plašta litosfere koje se nalazi na 150 do 300 km dubine

 

Konačno, znanstvenici su zaključili da je najvjerojatnije da kratoni sadrže između 1 i 2% dijamanata, koji dopuštaju da zvuk prolazi brže nego kroz obične stijene. Prema izračunima bi se u tom dijelu Zemlje nalazilo oko 10 000 milijardi tona dijamanata.

Poznato je da dijamanti unutar Zemlje nastaju pri visokim temperaturama i zbog pritiska, te da izlaze kroz vulkanske erupcije i stjenovite kanale koji se izravno povezuju s kratonom.

Međutim, ljudsko biće s trenutnom tehnologijom ionako ne može imati pristup ovom divovskom bogatstvu, budući da je maksimalna dubina do koje je čovjek stigao bila 12 kilometara kroz najdublju rupu Kola u Rusiji, a na toj je dubini temperatura već dosegla 180 stupnjeva Celzijevih.

Phys.Org News

Kola najdublja rupa na svijetu

FOTO – Najdublja rupa na svijetu, Kola u Rusiji, duboka tek 12 kilometara

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh