logo
bios

Tužiteljstvo BiH: Grebatori, stipse, bijednici …

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, jul 21st, 2019
GREBATORI, STIPSE, BIJEDNICI: Iako su im plaće veće od 4 hiljade KM, u Tužiteljstvu BiH se pravdaju parking računi od 0,85 KM i plaćaju privatni pasoši

Kao jedan od najbizarnijih primjera bezočne pohlepe državnih tužitelja izvdvaja se slučaj kada je jedan od njih priložio administraciji Tužiteljstva BiH račun za parking vozila, a visina računa je iznosila astronomskih 0,85 Km. Doduše, bez PDV-a

Nakon što je portal “SB” objavio dokumente iz kojih je vidljivo da se boravak u Neumu Gordane Tadić, glavne tužieljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u službenim dokumentima tretira kao “putovanje u inozemstvo” neki od uposlenika Tužiteljstva BiH su nas upozorili da taj skandal ne bi trebalo politizirati, jer je, tvrde, u osnovi riječ o “običnom” koristoljublju. karakterističnom i uobičajenom u toj “firmi”.

Jednostavno, dnevnica za boravak u inozemstvu je dvostruko veća od one kada si na putu u unutar BiH, što je vjerovatno motiviralo Tadićku da Neum izmjesti izvan granica zemlje u kojoj je glavna tužiteljica.

Kako tvrde naši izvori, tužitelji Tužiteljstva BiH, na čelu sa njihovom šeficom, koji svi odreda imaju mjesečna primanja veća od 4 hiljade maraka, ne propuštaju ni najmanju priliku da, ako je moguće, svoje privatne troškove pretvore u službene, odnosno “državne”, da se “ogrebu” za dnevnicu, opravdaju kafanski račun, pa i najsitnije osobne troškove.

Kao jedan od najbizarnijih primjera bezočne pohlepe državnih tužitelja izvdvaja se slučaj kada je jedan od njih priložio administraciji Tužiteljstva BiH račun za parking vozila, a visina računa je iznosila astronomskih 0,85 KM. Doduše, bez PDV-a!

Niša manje sramotan je slučaj u kojem je jednom uposleniku u Tužiteljstva BiH iz budžeta isplaćen novac za izdavanje (osobne) putne isprave: pasoš za kojeg svi građani BiH plaćaju iz svog džepa, 40 KM, (p)ovlaštenoj osobi je platilo Tužiteljstvo BiH!?

Gordana Tadić je protekle nedjelje podnoseći godišnji izvještaj o radu Tužiteljstva BiH uz uobičajene i neumjesne pohvale na svoj i račun svojih suradnika, ukazala na stvaranje u javnosti negativne percepcije o njihovom radu, za šta je optužila pojedine medije i političare.

Kada se uzmu u obzir izjave, ponašanje i djelovanje Glavne tužiteljice i njenih suradnika, uključujući i ovdje dokazani javašluk, teško da iko može više i efikansije uraditi na rušenju ugleda (ili onoga što je od njega ostalo) ove institucije od njenih zaposlenika.

(S.B.)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh