logo
bios

Retrospektivna izložba Mehmeda Klepe u Sarajevu

Objavljeno prije 5 mjeseci . u uto, jun 18th, 2019

Retrospektivna izložba Mehmeda Klepe cjelovit je prikaz njegovog četrdesetogodišnjeg plodnog stvaralaštva. Ona predstavlja pogled unazad, osvrt na njegove prve radove, na stvaralačke faze kroz koje je prolazio, ali uključuje i djela iz njegovog najnovijeg opusa. Stoga ovu Retrospektivu ne treba shvatiti kao nešto što zaokružuje životni ciklus, što je karakteristično za ovakve postavke, jer nam umjetnik još uvijek može i želi pružiti nešto novo.

U pune četiri decenije profesionalnog bavljenja slikarstvom Mehmed Klepo je, kao autor autentične i autonomne vitalnosti čiji likovni govor duboko interpretira vlastitu subjektivnost, izgradio prepoznatljiv umjetnički identitet u sklopu modernog bosanskohercegovačkog slikarstva

Opus ovog umjetnika je velik i do sada segmentarno predstavljan na mnogim samostalnim i koletktivnim izložbama. Međutim, ova izložba nudi cjelovit rezime njegovog rada te uistinu predstavlja jedinstven događaj, jer će publika prvi put imati priliku vidjeti toliki obim i raspon Klepinog bogatog stvaralaštva, objedinjen u jednu izložbu.

U saradnji sa UG Ars tragovi, izložba je bila prezentirana u sklopu manifestacije Dani Zaima Muzaferije u novembru 2018. godine. Zbog velikog broja radova nije bilo moguće realizirati ovu postavku na jednom mjestu, pa je izložba postavljena u tri segmenta i to u: Zavičajnom muzeju Visoko, Galeriji Likum ‘76 i Gradskoj galeriji u Kaknju. Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti, a prostor Galerije Collegium Artisticum će omugućiti njen cjelovit prikaz, što i jeste svrha ovakvih postavki.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh