logo
bios

Pobjeda zbog koje znamo da Bosna može biti bolja zemlja

Objavljeno prije 4 mjeseca . u pet, avg 2nd, 2019
Pobjeda zbog koje znamo da Bosna može biti bolja zemlja

Omar Tipura – index.hr

ZRINJSKI je sinoć u Mostaru važnom pobjedom nad nizozemskim Utrechtom izborio plasman u 3. pretkolo Europa lige. Mostarski klub ispisao je time povijest bosanskohercegovačkog nogometa.

Nije riječ o najvećem dometu ni najvećoj pobjedi, već je ona povijesna zbog imena suparnika i jedne izjave nakon utakmice koja se sinoć odigrala u Mostaru.

“Ova pobjeda Zrinjskog je povijesna jer je ona pobjeda cijele Bosne i Hercegovine”, izjavio je ponosno kapetan Hrvatskog športskog kluba Zrinjski, Srbin Slobodan Jakovljević.

To ne bi bilo važno da se ne radi o zemlji s tri predsjednika i tri naroda, u kojoj politika opstaje na širenju mržnje i straha među njima. Golovima Bošnjaka Irfana Hadžića i Srbina Staniše Mandića, jedan nogometni klub sinoć je pobijedio politiku, a svi užasi koji se uobičajeno čuju na tribinama u BiH izgubili su se u zajedništvu i slavlju igrača Zrinjskog .

Srbin i musliman u hrvatskom klubu uništili su sav trud politike u BiH koja opstaje na stvaranju zabluda među narodima, 

To je ključna pobjeda ekipe koja je sinoć izbacila Utrecht. 

To je pobjeda nad onim dijelom navijača Zrinjskog koji veličaju Herceg-Bosnu i pjevaju Bosni da je šugava zemlja, iako tu žive i tu se natječu. To pobjeda i nad onima kojima zbog predznaka smeta uspjeh Zrinjskog; to je pobjeda koja svima kaže da BiH nije ni bošnjačka, ni hrvatska, ni srpska, nego i bošnjačka, i hrvatska, i srpska. 

Pobjeda puno važnija od sporta 

U državi gdje političari skupljaju bodove na održavanju nacionalne netrpeljivosti, važno je suprotne primjere stalno isticati i zato pobjeda Zrinjskog nadilazi sportske okvire.

U pobjedi mostarskog kluba mnogi u BIH danas vide priliku za boljitak i napredak našeg nogometa koji još nije imao predstavnika u grupnim fazama europskih natjecanja. Čestitke Zrinjskom dolaze i iz drugih bh. klubova, a mediji u BiH ne štede na pohvalama. Dakle, može bolje, čak i kod nas.

Zrinjski je posljednjih godina pokazao da je najstabilniji bosanskohercegovački klub. Od sezone 2013./14. Plemići su osvojili četiri titule prvaka BiH, jednom su bili treći i jednom drugi. Nijednom nisu ispustili plasman u kvalifikacije europskih natjecanja i svaki put su bili konkurentni za osvajanje titule skoro do samog kraja prvenstva.

Stoga je bilo prirodno da jedan takav klub napravi najveću senzaciju u povijesti bh. nogometa, a izbacivanje Utrechta je svakako najveći ulov nekog bh. kluba. Utrecht je prošle sezone zauzeo šesto mjesto u nizozemskom prvenstvu, nakon čega je kroz play-off izborio plasman u kvalifikacije za Europa ligu. 

S trijumfom Zrinjskog mogu se usporediti samo pobjede Željezničara nad norveškim Lilleströmom, moldavskim Sheriffom i mađarskim Ferencvarošem, Sarajeva nad Genkom i Levskim iz Sofije te Slavije iz Istočnog Sarajeva nad danskim Aalborgom.

Zrinjski je uz stalno mjesto u vrhu bh. nogometa, u isto vrijeme uspio plasirati značajan broj igrača na europsko tržište. Uspio je napraviti transfer u Bundesligu kada je prije dvije godine za 400 tisuća eura prodao Marijana Ćavara u Frankfurt, što je najveći izlazni transfer u povijesti mostarskoga kluba. U usporedbi s ostalim bh. klubovima imali i najmanje promjena na trenerskoj klupi, što je još jedan pokazatelj da klub ima viziju koja je morala biti nagrađena. 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh