logo
bios

Mike Pompeo – “Korisni idiot”

Objavljeno prije 3 mjeseca . u ned, feb 10th, 2019

Mike Pompeo, trenutni američki državni sekretar, održao je govor na Američkom univerzitetu u Kairu 10. januara 2019. godine. On je započeo govor identifikujući se kao evangelistički kršćanin, koji je također kršćanski cionist, i rekao: „U mojoj kancelariji, Ja držim Bibliju otvorenu na svom stolu da me podseća na Boga i njegovu Reč i Istinu ”, i on je pomenuo Izrael kao“ našeg [SAD] saveznika “, razlika koja nije data nijednoj arapskoj zemlji u njegovom govoru.

Bijeli, hrišćanski cionist, američki državni sekretar održao je govor u Egiptu – konzervativnoj muslimanskoj zemlji, gdje se rodilo Muslimansko bratstvo, gdje su neki od najkonzervativnijih muslimanskih mislioca i dom Al Azhar univerziteta; međunarodno priznati i priznati islamski akademski centar – gdje je slavio snažnu podršku svoje zemlje Izraelu. Da bi dodao uvredu ozljedama, državni sekretar je sa ponosom primijetio da je “predsjednik Trump vodio kampanju o obećanju da će priznati Jeruzalem – sjedište izraelske vlade – kao glavni grad zemlje. U maju smo preselili našu ambasadu tamo ”.

Pompeo je nastavio da koristi ovu “platformu” u Egiptu za predsjednika Obamu, prvog američkog predsjednika afričkog, muslimanskog naslijeđa; udarajući ga i držeći ga odgovornim za bolesti u američkoj spoljnoj politici i na Bliskom istoku.

Čitav događaj je, u najmanju ruku, nespojiv; crna komedija!

Pompeo nas je uvjerio da je “to istina koja se često ne govori u ovom dijelu svijeta … Amerika je sila za dobro na Bliskom istoku.” on je istakao da je prisustvo “američkog vojnog osoblja stacioniranog u Saudijskoj Arabiji i velikih baza u Bahreinu, Kuvajtu, Kataru i Emiratima. Oni su tu na poziv zemlje domaćina. ”Ovo je pokrenulo dva pitanja:

Prvo, zašto su američke vojne osobe u zemljama Zaljeva? Trump je odgovorio na to pitanje, konkretno u vezi sa Saudijskom Arabijom, na mitingu u oktobru 2018. u Southaven, Mississippi. On je pojasnio ulogu SAD-a u Saudijskoj Arabiji, rekavši “Mi štitimo Saudijsku Arabiju. Da li biste rekli da su bogati? I volim kralja, kralja Salmana. Ali rekao sam: Kralj – mi vas štitimo – možda nećete biti tamo dve nedelje bez nas – morate da platite za svoju vojsku ”Ovo NIJE snaga za dobro.

Drugo, Pompeo je izjavio da su Amerikanci u zemljama Zaliva na poziv zemalja domaćina, što ga čini legitimnim i legalnim. Međutim, Pompeo je izjavio da će “u Siriji Sjedinjene Države koristiti diplomatiju i raditi s našim partnerima kako bi protjerale svaku posljednju iransku čizmu”. Košer je da Amerika bude u zemlji na poziv zemlje domaćina da zaštiti svoj politički sistem, ali nije li košer da Iran bude u Siriji na poziv zemlje domaćina da zaštiti svoj politički sistem?

Dakle, Amerika na Bliskom istoku nije “sila za dobro”, već snaga koja štiti represivne i ekspanzionističke autoritarne režime s jedne strane i iskorištava resurse zemlje domaćina s druge strane.

Pompeo je došao do još jedne čudne tvrdnje: “Naučili smo da kad se Amerika povuče, haos često slijedi.” Vijetnam se srušio u potpuni haos nakon američke invazije i započeo proces oporavka nakon američkog povlačenja. Irak je ušao u potpuni haos nakon američke invazije 2003. godine, kao i Sirija, nakon invazije američkih i američkih saveznika tokom nedavnog građanskog rata. Obje zemlje su na putu oporavka uz smanjenje američkog vojnog angažmana. Na Bliskom istoku se razvija ideja, a donekle i širom sveta, da Izrael i njegov najbliži saveznik SAD ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost.

U drugom dijelu govora, Pompeo je rekao da je Amerika, zajedno sa saveznicima i partnerima, demontirala “kalifat islamske države, oslobađajući Iračane, Arape i Kurde …”. njeni saveznici u regionu, koji su regrutovali i ohrabrivali teroriste iz cijelog svijeta da dođu u Siriju i otvorili svoje granice tim teroristima kako bi se okupili u Siriji. U Siriji su teroristi dobili novac i oružje kako bi osnovali kalifat Islamske države.

Pompeo je svjesno ili nesvjesno dao Izraelu zeleno svjetlo da vodi rat protiv Irana. On je rekao: “Mi snažno podržavamo napore Izraela da zaustavi Teheran da Siriju pretvori u sledeći Liban”. Ovo je još jedan primjer da Amerika nije “sila za dobro”, već snaga za rat i uništenje.

Još jedna zanimljiva tvrdnja Pompea: “Amerika je uvijek bila, i uvijek će biti, oslobađajuća sila, a ne okupacijska sila.” Ovo vraća u sjećanje tragičan rat u Vijetnamu i američki masakr Mia Lai: “Postalo je neophodno uništiti grad da ga sačuva ”.

Najniža tačka u Pompeovom govoru, a bilo ih je i nekoliko, bilo je kada je rekao sa direktnim izrazom da “Saudijska Arabija i zemlje Zaljeva doprinose naporima za stabilizaciju” u Siriji. Recite to Sirijcima koji se u ovoj brutalno hladnoj zimi suočavaju sa nestašicama goriva za grijanje, goriva za kuhanje i električne energije.

Predsedniku Abrahamu Linkolnu često se pripisuje da je rekao: “Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme”. Glasno je i jasno da Pompeo, a iza njega su američke administracije u poslednjih nekoliko decenija zaboravile Linkolnovu opomenu i sve vreme pokušavaju da prevare sve ljude.

ELIAS SAMO
Elias SAMO

Doktorirao, profesor međunarodnih odnosa na američkim i sirijskim univerzitetima

strategic-culture.org

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh