logo
bios

Kako očuvati laž? – Velikom cenzurom društvenih mreža i drugih platformi

Objavljeno prije 10 mjeseci . u čet, avg 23rd, 2018

Facebook je uklonio na stotine profila jer su navodno operirali iz Irana i ruske vojne obavještajne službe.

Ukupno je uklonjeno 652 računa pojedinaca, stranica ili grupa kojima se, navodno, upravljalo iz Irana i ruske vojne obavještajne službe. S ovih se računa širila propaganda uoči američkih srednjoročnih izbora koji će se održati u studenom ove godine.

Vlasnik tvrtke Mark Zuckerberg je jednostavno naveo kako je Facebook utvrdio da se s ovih profila provodi propaganda koja bi mogla ugroziti izbore za američki Kongres, mjesta saveznih guvernera i čelnika lokalne uprave i riječ mladog milijardera je bila dovoljna za “veliku čistku”.  Dokazi? Kao da su potrebni. Dovoljne su pretpostavke, kao u slučaju oborenog zrakoplova nad Ukrajinom, nikada potvrđenog slučaja trovanja Sergeja i Julije Skripal ili slučaja “Russiagate” u Americi.

Mark Zuckerberg je vrelo istine i ako on kaže da je tako, onda tako jest. Tu se nema što propitivati.

“Sadašnji postupak je rezultat četiri odvojene istrage. Istražujemo i još uvijek puno toga ne znamo”, rekao je Zuckerberg.

I dok se za iranske profile barem djelomično mogao utvrditi javni pristup podacima o registraciji, slučaj s ruskim vojnom kontraobavještajnom službom je prilično nategnuta teza.

“Optužbe za aktivnosti ruskih obavještajnih krugova dolaze na temelju nalaza američkih sigurnosnih agencija“, rekao je Mark Zuckerberg, koji je dodao “kako su ti profili uglavnom bili  usredotočeni na Siriju i Ukrajinu, te da ovaj put nisu ciljali SAD”.

Zanimljivo je da su se Facebook i druge  mreže ponovno usredotočile na račune kojima navodno upravljaju vlade Rusije i Irana, dok zapadne obavještajne agencije rade svoj dio posla pošteno i profesionalno. Naravno, cilj je zadržati dojam da su Rusija i Iran neprijatelji američkog naroda, a Bijela kuća, Kongres, Pentagon i CIA, uz svesrdnu pomoć Zuckerberga, Facebooka i Microsofta, uspijevaju prepoznati  “koordinirano neautentično ponašanje koje uključuje razmjenu političkih materijala”, te promptno reagirati kako bi slobodu i demokraciju spasili od “Carstva zla”.

Facebook je od prošle godine značajno pojačao policijski nadzor svoje platforme, kada je priznao “kako su ruski agenti, s ciljem utjecaja na predsjedničke izbore 2016. godine, uspješno upravljali operacijama političkog utjecaja na platformi”. Ostale društvene mreže su učinile su isto i odjednom su se počeli pojavljivati  “dokazi o političkim dezinformacijama”.

Facebooka je krajem srpnja uklonio čak 32 računa “eventualno povezanih” s Rusijom, jer su bili politički aktivni uoči predstojećih izbora u studenom.
No to nije sve. Naime, najnovija skupina “prividno lažnih računa” pokazala je sve više namjere utjecaja na američku vanjsku politiku i regionalnu politiku na Bliskom istoku.

Prilično zanimljivo sročena obrazloženja – “eventualno povezani računi”, “prividno lažni računi”… Postoji li išta kod Facebooka, Twittera, Googlea, You Tubea i američkih obavještajnih agencija da nije “eventualno”, “vjerojatno”, “prividno”, “navodno”…? Izgleda da ne.

Nedavno je Facebook ugasio i račun latinoameričke televizije TeleSur, a You Tube je ugasio kanal HispanTV, koji jeste naklonjen Iranu, ali uglavnom objavljuje vijesti koje možete pročitati na službenim iranskim strancima i državnim agencijama. Možda je You Tube ugasio HispanTV jer ne priznaje cionistički entitet? Moguće.

Nedugo nakon Facebookove najave, čak je i Twitter “otkrio” nepravilnosti i ugasio 284 računa zbog “koordinirane manipulacije”, od kojih su mnoge očito potekle iz Irana.

Dan prije je i Microsoft izvijestio o novom ruskom nastojanju da se lažno predstavljaju kao konzervativne američke internetske stranice, što je “potencijalno dio špijunske kampanje”.

Facebook je naveo kako još nije završen pregled svih materijala i odbili reći “kako ili zašto su se državni akteri tako predstavljali”. No, rečeno je kako je tvrtka upozorila američku i britansku vladu, kao i američko Ministarstvo financija i državnu službu zbog aktualnih sankcija uvedenih protiv Irana.

“Vidjet ćete da ljudi pokušavaju zloupotrijebiti usluge na sve moguće načinu, sada uključujući i države”, rekao je Zuckerberg, koji je ove “kampanje obmane” opisao kao “sofisticirane i dobro financirane napore koji se neće zaustaviti”.

Tvrtka za kibernetičku sigurnost FireEye je upozorila Facebook na neku od ovih aktivnosti i istaknula je kako se “čini se da one nisu bile posebno dizajnirane da utječu na američke izbore 2018. godine, jer se protežu daleko iznad američke publike i američke politike”.

Facebook je kazao kako je posljednja akcija u utorak ujutro rezultat četiriju istraga – tri koje uključuju Iran i jednu koja uključuje Rusiju.

“Prva se usredotočila na grupu Liberty Front Press, koja je postavila više računa na Facebooku i Instagramu, nakon čega je praćena sa 155 000 drugih računa. Na temelju registracija stranica, IP adresama i administratorskim računima se otkrilo da je grupa bila povezana s iranskim državnim medijima, rekao je Facebook.

Prvi računi su stvoreni 2013. godine i objavljivali su političke sadržaje o Bliskom istoku, Velikoj Britaniji i SAD-u, a fokus na Zapad se povećavao počevši od prošle godine”, rekao je Facebook.

“Iranci sada prate igru Kremlja”, rekao je senator Mark Warner.

Čelnici Facebooka, Googlea i Twittera bi 5. rujna, trebali svjedočiti pred Obavještajnim odborom Senata o njihovim nastojanjima u borbi protiv političke dezinformacije na mrežama društvenih medija.

Druga skupina također je imala više računa i 15 000 sljedbenika. Prema tvrdnjama Facebooka, ona je bila povezana s grupom Liberty Front Press i pokušala je hakirati račune kako bi širila zlonamjerne programe. Bogu hvala, Facebook je “uspješno osujetio te pokušaje”. Barem tako tvrde.

Treća skupina je također “djelovala iz Irana”, a četvrta iz Rusije i pokušava je utjecati na politiku u Siriji i Ukrajini i bila je “povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom”.

E četvrta je već opasna. Ona nije “vjerojatno”, “navodno” ili “prividno” bila povezana s Rusijom nego je bez dvojbe “stvorena i djelovala u okviru ruske vojne obavještajne službe”. Kako znamo da kuda prođe ruska vojna obavještajna služba trava ne raste, Facebook i ostali su se pobrinuli da pogase sve račune ruskih obavještajaca, koji su bili toliko “glupi i nemarni” da su dozvolili da ekspertni tim Marka Zuckerberga, korak po korak, uđe ravno u rusko Ministarstvo obrane ili jednu od tajnih lokacija iz koje djeluju ruski “zlotvori”.

“Blisko surađujemo s američkom policijom o ovoj istrazi”, rekao je Facebook na svojoj službenoj stranici.

Zaista? Blisko surađuje s američkom policijom?! Kojom? U Nacionalnom parku Yellowstone ili potrazi za Sasquatchem?

Da budemo precizniji, kako prenosi ABC News, Facebook nije koristio riječ policija, nego “law enforcement”. Naravno, nisu mogli reći “intelligence service” i da im gotova priopćenja za zaglupljivanje javnosti daju CIA i obavještajci u Langleyu.

Ipak, ovaj dio posla je odrađen i održava se privid neprijateljske prijetnje iz Kremlja i strašnih šiitskih klerika iz Teherana. Naravno, to ne znači da Rusija i Iran ne provode kontraobavještajne aktivnosti podrivanja američkog utjecaja u svijetu, ali da su javnosti predočili barem trunku nečega, nekakvog dokaza koji neće štetiti nikome. Ne, ništa.  Marka Zuckerberg je rekao da su mu obavještajci rekli da je tako i to je “istina”.

Čini se da je najveći problem Facebooka i drugih društvenih mreža i sličnih platformi upravo to – istina. Ona koja se  nemilosrdno širi kroz informacijski prostor i razbija glupo sročenu propagandu u koju više ne vjeruju čak ni Amerikanci i Britanci. Vjerovalo se da će društvene mreže i slične internetske platforme doprinijeti širenju propagande. To bi se i dogodilo da nije bila tako jeftina i prozirna i sada se alat koji je trebao služiti za zaglupljivanje masa pretvorio u moćno oružje za širenje vijesti koje su najbliže istini, a te vijesti, čak i kada u njima ima određena doza subjektivnosti, suprotne su svemu onome što pišu i tvrde zapadni korporativni mediji. Zato je pokrenuta kampanja velike čistke na internetu i gašenja računa medijskih kuća, grupa, pojedinaca i stranica na Facebooku.

 

Logicno.cođ

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh