logo
bios

Franjo Tuđman o Čoviću: “Da nas u BiH vodi čovjek koji se potpisivao Jugoslovenom i ćirilicom, to bi bilo samoubojstvo”

Objavljeno prije 5 mjeseci . u pet, jan 11th, 2019
KAKO JE TUĐMAN UPOZORAVAO NA ČOVIĆA: “Da nas u BiH vodi čovjek koji se potpisivao Jugoslovenom i ćirilicom, to bi bilo samoubojstvo”

Da je Čović nepouzdan da predstavlja Hrvate u BiH nekoć je smatrao i prvi predsjednik nezavisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Na sastanku s Jadrankom Prlićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH, 20. juna 1998. u Zagrebu, ostalo je zapisano da je Tuđman negodovao protiv ideje da Čović bude predsjednik HDZ-a.

Da u posljednje vrijeme vuče sve neinteligentnije političke poteze i da ga slijepa odanost i savezništvo vodi putem političke samodestrukcije predsjednik HDZ-a i bivši član Predsjendištva BiH Dragan Čović demonstrirao je i nakon što je izazvao pravi mali diplomatski skandal odlaskom na proslavu Dana Republike Srpske. 

Tako je svojim prisustvom Čović uveličao skup na kojem je između ostalih odlikovan i ratni zločinac osuđen za zločine u Hrvatskoj Slavko Lisica i kojim je još jednom simbolično obilježen početak projekta kojim su etnički Hrvati gotovo izbrisani s 49% teritorije BiH. Na ovo uvlačenje hrvatske politike u događaje na kojima se veličaju tekovine i vrijednosti ratnih zločina, burno je reagovala i susjedna Hrvatska, uključujući kako predsjednicu države i premijera iz Čovićeve sestrinske stranke, tako i kompletnu politička scena s lijeva nadesno, koja je u nevjerici komentarisala Čovićevu sramotu u Banjoj Luci. Epilog svega je današnja smjena ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana del Vechia, koji je 9. januara također prisustvovao Dodikovoj proslavi.

Da je Čović nepouzdan da predstavlja Hrvate u BiH nekoć je smatrao prvi predsjednik nezavisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Iako bivši veliki navijač Veleža i Jugosloven koji se potpisivao ćirilicom, Čović je kao vječni oportunist iskoristio ratne prilike u BiH da se priključi HDZ-u, uključi u ratni projekt Herceg-Bosne i preko noći vrtoglavo uznapreduje u svojoj karijeri.


(Čovićev upisni list na fakultet. Naiconalnost: Jugosloven, potisano ćirilicom)

Ipak, Tuđman je sumnjao u njegovo hrvatstvo. Na sastanku s Jadrankom Prlićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH, 20. juna 1998. u Zagrebu, ostalo je zapisano da je Tuđman negodovao protiv ideje da Čović bude predsjednik HDZ-a. Tuđman je tada između ostalog rekao:

“Mišu Brajkovića niste afirmirala, niste priznavali, a onda ste mi najedanput došli s prijedlogom da Čović bude predsjednik HDZ-a, a potpisivao se Jugoslovenom i ćirilicom itd. To bi bilo poliitčko samoubojstvo da smo napravili. Tu da sudim Šakića (osuđenog ustaškog zločinca, upravnika logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, op.a.) u Hrvatskoj, a tamo da takvog čovjeka biramo“.

Sudeći po posljednjim potezima Čovića, stiče se zaključak da je Tuđman mnoge ljude očigledno znao dobro procijeniti. 

alt
altSlobodna Bosna

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh