Zvizdić: BiH više nikad ne smije propustiti šansu koju joj pruža EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra da su ponovo otvorena vrata Evropske unije, te da je fokus svih evropskih institucija ponovo vraćen na zapadni Balkan, posebno na BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara gostovao je danas u emisiji Telering televizije OBN nakon što je ove sedmice informirao zastupnike Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o aktuelnim projektima i trendovima u BiH.

Kaže da je naišao na nepodijeljenu podršku svih dužnosnika Vijeća Evrope i svih drugih institucija.

Zvizdić je u emisiji ”Telering” kazao da se BiH više ne spominje samo onda kada se govori o određenim problemima.

Istakao je da je na jesenjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope BiH spominjana kao zemlja koja je prevladala postojeće zastoje, kao zemlja koja snažno i u jednoj vrlo ubrzanoj dinamici ispunjava uvjete ka EU integracijama, kao zemlja u kojoj se bude ekonomski potencijali, i konačno, kao zemlja iz koje dolaze signali o postojanju pozitivne političke volje, spremnosti na moguće dogovore i ispunjavanju uvjeta za prioritete.

– Ja mislim da je primjećena pozitivna politička volja, jedan stalan angažman svih institucija u realizaciji cilja koji za nas nema alternativu, a to je članstvo u EU. Naravno da su primjećeni pozitivni vitalni ekonomski parametri koji su u BiH u blagom porastu – naglasio je.

Dodao je da Evropa obraća pažnju na zapadni Balkan.

– Evropi je u interesu, jednako kao i nama, da postanemo dio Evrope, ali naravno da prije toga moramo ispuniti određene uvjete i standarde – ocijenio je Zvizdić.

Mišljenja je da se BiH u ovom trenutku nalazi na dobrom putu te je ovo momenat koji se ne smije propustit.

Upozorio je da BiH više nikada ne smije propustiti bilo koju šansu koju joj pruža EU.

– Ovaj put ta šansa je pružena kroz njemačko-britansku inicijativu, kroz izjavu i potpisivanje izjave članova Predsjedništva, parlamenata, svih političkih partija, kroz postizanje konsenzusa u jednom ozbiljnom dokumentu kao što je ekonomska reformska agenda i generalno kroz stalan rad na realizaciji tih ciljeva – zaključio je.

 

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close