-TopSLIDEBiHPolitika

Žurnal: Hronologija hapšenja Fahrudina Radončića!

HRONOLOGIJA ŽURNALA: Zbog ometanja pravosuđa uhapšen Fahrudin Radončić!

Fahrudin Radončić uhapšen je u Sarajevu kao treći osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa. Svoje hapšenje Radončić je najavljivao danima kroz saopštenja SBB-a i tekstove Dnevnog avaza u kojima se propituje nezavisnost pravosuđa

Piše: S.M./A.G.- zurnal.ba

Predsjednik Saveza za bolju budućnost i osnivač Dnevnog avaza Fahrudin Radončić uhapšen je u Sarajevu, potvrdilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA uhapsili su Radončića kojeg Tužilaštvo sumnjiči za ometanje rada pravosuđa. SIPA je danas u Sarajevu pretresla i nekoliko lokacija, također je potvrđeno iz Tužilaštva.

Hapšenje Radončića nastavak je slučaja u kojem su ranije uhapšeni Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, o čemu smo pisali u Žurnalu.

OMETANJE PRAVOSUĐA

Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman uhapšeni su, pravnim riječnikom rečeno, zbog ometanja pravosuđa. Oni se sumnjiče da su pokušali prijetnjama da utiču na Azru Sarić, koja je trebala svjedočiti pred sudom u Prištini u procesu protiv Nasera Keljmendija. Azra Sarić je nevjenčana supruga ubijenog Ramiza Delalića Ćele, i trebala je svjedočiti na okolnosti njegovog ubistva.

Njeno svjedočenje je inače trebalo biti još u decembru, ali je odgođeno nakon medijskih napisa da je Azra Sarić, kao specijalizantica na Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu navodno odgovorna za smrt jednog pacijenta. Slični napisi nisu jenjavali proteklih dana, ukljujući i na sam dan hapšenja Dautbašića i Šahmanove.

Prema izvorima Žurnala, Dautbašić i njegova trenutna družbenica Bilsena Šahman, inače magistar farmacije, nagovještavali su joj da će ostati bez posla ukoliko bude svjedočila u Prištini.

U ovom procesu, kako je ranije najavljeno, polovinom marta mjeseca trebao bi svjedočiti i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar ministarstva sigirnosti BiH tada je navođen kao ozbiljan kandidat Saveza za bolju budućnost BiH za upražnjena ministarstva mjesta u Vijeću ministara nakon smjene funkcionera Demokratske fronte. Bilsena Šahman je na opštim izborima 2014. godine bila kandidat SBB-a za federalni parlament.

Neposredno nakon hapšenja Dautbašića, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je za N1 izjavio da je siguran da je Dautbašić apsolutno nevin te da ga je zbog toga predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću predložio kao jedinog kandidata SBB-a za ministarsko mjesto. Tada je izjavio kako mu se već duži period pokušava montirati slučaj “Keljmendi” i hapšenja nazvao “nastavkom udarca istog lobija”.

“Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa (Bakira) Izetbegovića i mene”, poručio je lider SBB-a a prenio N1.

Na ročištu za određivanje pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman državni tužilac Božo Mihajlović je iznio do tada nepoznate detalje.

BIĆU SEDAM GODINA U VLASTI

U obrazloženju Mihajlović nije zaobišao ni lidera SBB-a, ni šefa Misije OSCE-A u BiH, potom službenika ambasade SAD-a u BiH te urednika sa FTV.

Mihajlović je podsjetio kako je Azra Sarić, djevojka Ramiza Delalića Ćele u vrijeme njegovog ubistva, trebala 18. decembra 2015. godine putem video linka svjedočiti u procesu kojeg Specijalno tužilaštvo EULEXa vodi pred Osnovnim sudom u Prištini protiv Nasera Kelmendija. Od tog svjedočenja je odustala zbog pritisaka koje je prijavila Tužilaštvu BiH. Ona je navela kako je u prethodnim danima Bakir Dautbašić putem njenog direktora tražio da s njom uspostavi kontakt, te da su se potom sastali u stanu Bilsene Šahman, kojom prilikom su joj tražili da u svom svjedočenju zaštiti Fahrudina Radončića.

Dan uoči zakazanog svjedočenja, Azra Sarić se sastala sa Šahmanovom, koja joj tokom razgovora u njenom vozilu dala list papira na kojem su pisale upute kako će svjedočiti, odnosno da je raniju izjavu tokom istrage dala pod pritiskom.

Kako je naveo tužilac Mihajlović, Šahmanova je Sarićevoj prenijela poruku Fahrudina Radončića da je on narednih sedam godina u vlasti te da joj može pomoći oko ljekarske specijalizacije, koju je Sarićeva duže već pokušavala dobiti.

Azra Sarić tvrdi da je odbila tu ponudu, te da joj je na to Šahmanova rekla da će Kelmendi može naći nekog da je „odradi“ za 5000 KM.

Nakon toga, Sarićeva odustaje od svjedočenja i prijetnje prijavljuje SIPI i Tužilaštvu BiH. Nekoliko dana potom, tvrdi tužilac, počinje serijal tekstova u Dnevnom avazu o slučaju smrti pacijenta koji je preminuo u Kliničkom centru usljed vađenja zuba, a kao krivac je označena stažiskinja Azra Sarić.

Tužilaštvo je već 22. decembra, na osnovu odobrenja Suda BiH počelo prisluškivanje mobilnih telefona koje koriste Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

Tužilac Mihajlović je podsjetio da u slučaju Kelmendi treba svjedočiti oko 70 svjedoka putem video linka, a da su presretnuti razgovori Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića pokazali da oni pričaju o svjedocima te da je jasno da znaju ko treba u narednom periodu svjedočiti.

Jedan od razgovora koji je tužilac Mihajlović prepričao u usmenom obrazloženju jeste i onaj između Radončića i Dautbašića. Dautbašić razgovor počinje sa: „Vrhovni komandante, Bakir ovdje.“

Radončić mu kazuje da je upravo od Šanke dobio odluku kojom stažisti ne smiju biti na dežuri, što znači da je žena nelegalno radila, i da će to objaviti u ponedjeljak. Dautbašić razgovor završava sa riječima: “Mnogo smo jaki”, kako tvrdi tužilac.

U cijelu priču tužilaštvo uvodi i niz drugih ličnosti. Prema navodima Bože Mihajlovića, Fahrudin Radončić je tražio da Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, izvrši pritisak na pravosuđe da se zatvori istraga protiv Dautbašića.

Potom je tužilac Mihajlović naveo i Zijaha Hadžijahića, službenika u ambasadi SAD-a u Sarajevu, koji je za pomoć Radončiću u lobiranju unutar ambasade, kako kaže tužilac, tražio da mu obezbijedi ambasadorsku poziciju za suprugu.

Tužilac Mihajlović je naveo i kako je preko jednog urednika sa FTV izvršen pokušaj posredovanja prema Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo da se otvori istraga protiv Azre Sarić u već pomenutom slučaju smrti pacijenta na UKCS.

Advokat Bakira Dautbašića nije istupao tokom ročišta. U njegovo i ime njene klijentice Bilsene Šahman govorila je advokatica Vasvija Vidović. Ona je pitala kako tužiocu pada na pamet da pritvara za proces koji se vodi na Kosovu, sa obrazloženjem da se on ne može pozivati na zakone BiH, dok se suđenje Kelmendiju odvija po tamošnjim zakonima. Više puta je ponovila da Fahrudin Radončić nema nikakve veze sa tim procesom, te da tužilac ne govori istinu kada kaže da ima 70 svjedoka.

Advokatica je prigovorila što tužilac u dokazima koristi razgovore Radončića i Dautbašića te što spominje imena službenika ambasade SAD-a te šefa OSCE-a u BiH. Advokatica uhapšenih tvrdi da se upravo Sarićka njima obratila te od njih tražila određene usluge da ne promijeni iskaz, jer ona u iskazu u stvari ne tereti Radončića i Kelmendija za ubistvo Ramiza Delalića. Dodala je kako se se dešavaju čudne stvari koje će jednom biti predmet istrage, te da se ne treba ovako obračunavati sa Radončićem.

Dautbašiću i Šahmanovoj Sud BiH je 13. januara odredio jednomjesečni pritvor. Istog dana Radončić je objavio da mu Zijad Turković prijeti hapšenjem.

AVAZOVA PRIPREMA ZA HAPŠENJE

SBB je nedavno na svojoj stranici objavio kako je Radončić 13. januara dobio “provocirajuće pismo” od Zijada Turkovića, osuđenika na 40 godina zatvora. Stranka Fahrudina Radončića u svom saopštenju piše kako je na poleđini pisma pisalo “Ožalošćeni Zijad Turković”, a u samoj koverti je bilo pismo sa kratkom porukom u kojoj je, kako piše SBB, Turković napisao “grudva je krenula”, što je stranka protumačila kao prijetnju da će Radončić biti uhapšen.

“Očigledno da najveći poslijeratni zločinac u Bosni i Hercegovini Radončiću prijeti hapšenjem i podsjeća ga na čuvenu rečenicu koju je Radončić izgovorio, kao ministar sigurnosti BiH, kada je najavio borbu protiv sistemske korupcije i kriminala”, pisalo je u saopštenju SBB-a.

SBB je tražio da se provede istraga jer je Radončić i član Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i o istrazi obavijesti javnost, “a ne da ovo saopćenje po običaju neko tretira kao navodni pritisak na neovisno pravosuđe”.

Tri dana nakon ovog pisma u Avazu je objavljen članak “Domaće sudstvo gubi vjerodostojnost
KO I ZA KOGA HAPSI PO BIH “Šlag” na torti političke korupcije?”

U tekstu prenesenom sa portala depo.ba, objašnjava se izjava advokata Asima Crnalića o hapšenjima i određivanju pritvora.

“Drugim riječima, pojednostavljeno, ova izjava bh. pravnog eksperta odlično potcrtava simptomatičnu pojavu i trend prema kojem ispada da bh. pravosudni organi ne da nisu nezavisni, nego su instrument koji po nalogu određenih lobija ili kuhinja bez adekvatnih dokaza izvršavaju ad hoc hapšenja određenih lica, jer to ‘nekome’ u tom trenutku odgovora, pa se tek onda kroz medije i reakcije javnosti proizvedene kroz medijske natpise nastoji izgraditi slučaj i podignuti optužnica protiv tih lica”, piše u tekstu koji je prenio Avaz.

U nedavnom gostovanju na televiziji OBN Radončić je u početku razgovora tvrdio da ne pravi pritisak na pravosuđe i da tu ne vidi problem. Radončić je rekao kako je problem u političarima. U daljem razgovoru Radončić je ipak imenovao ljude sa kojima ima problem.

“Ja jako poštujem gospodina Salihovića, ali pitajte šta o tome misle gospodin Čović, gospodin Šarović. Ljudi prolaze, institucije ostaju. Kako je gospodin Ivanić osuđen na 13 mjeseci, pa je jedva oslobođen”, rekao je Radončić i u nastavku ublažio svoj odgovor tvrdeći da ne vrši pritisak na glavnog državnog tužioca.

U narednom odgovoru Radončić je ponovo govorio o imenima “hipotetički”, kako je rekao.

“Imate i porodičnih interesa. Možda gospodin Dubravko Čampara. Ne optužujem ga, govorim hipotetički. Njegov rođeni brat je ministar policije Federacije. Njegov najbliži rođak je gospodin Zvizdić, njihove majke su rođene sestre. Možda je čovjek navalio na mene kao smrt na babu, bojeći se da ja ne postanem predsjedavajući Vijeća ministara. Moguće da imate neke bizarne motive da neko nekoga eliminira sa scene”, rekao je Radončić.

Na dan Radončićevog hapšenja Dnevni avaz je objavio opširan tekst sa naslovom “Ko provocira tihi državni udar u BiH?”, iznad čega je pisalo “Čiji je glasnogovornik mafijaš Zijad Turković”.

Radončića se na početku teksta poredi sa ubijenim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem koji je “započeo široki reformski proces”, i koji je trebalo da presjeće “čvor isprepletenih političkih, moralnih, obavještajnih i medijski veza bivšeg režima”.

“Često se zaboravlja kako su fizičkom atentatu na Đinđića prethodili dugotrajni pokušaji njegove kriminalizacije i političke kompromitacije u javnosti”, piše u Avazovom tekstu.

Tekst dalje objašnjava kako se “igralo na slabašne živce Fahrudina Radončića”, te kako ga hapšenje sekretara Ministarstva sigurnosti Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman nije isprovociralo da napusti koaliciju sa SDA.

Dnevni avaz je otvoreno optužio člana potpredsjednika SDA Asima Sarajlića da je javno najavljivao Radončićevo hapšenje i protivio se dijeljenje funkcija sa članovima koalicionog SBB-a.

U tekstu se kritikuje pravosuđe u BiH i tvrdi kako su sudovi i tužilaštva pod uticajem političara ili preciznije članova SDA.

Autor teksta Faruk Vele spomenuo je i nedavnu emisiju na FACE televiziji u kojoj je gostovao Nebojša Lazić, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji je tada optužio  bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH OSA Almira Džuvu da je dogovorio hapšenje Radončića i Dautbašića.

Autor teksta se ne zaustavlja na ovome, nego piše kako je izvjesna struja unutar SDA planirala “tihi državni udar”.

“U kampanji protiv koalicije SDA-SBB vješto je korišten i slučaj premijera FBiH Fadila Novalića, čija je jedna nepromišljena izjava medijskim spinovanjem napumpana do neslućenih razmjera, kao rijetko kada u, inače, uspavanoj bh. javnosti”, piše Avaz.

Tekst u Avazu objavljen je nekoliko sati prije Radončićevog hapšenja.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close