“Zumba”: Neka vaš naredni korak bude plesni!

Neka vaš naredni korak bude plesni!

Sada već treća godina od kako se u našem gradu mogu čuti plesni koraci, gdje se čuje tapkanje koje svojim pokretom govori o fillozofiji, drami, sreći, nadi, čežnji, ljubavi. Iskustvo koje je za naše članove transcendirajuće, ono koje ih pomakne sa jednog mjesta stajališta, te uz ritam ih pokreće, dirne nešto u njima…

Koliko god zavisio o talentu, potrebno je i mjesto  gdje se ovoj umjetnosti može pristupiti  spontano, bez ustručavanja, kroz opšte vaspitanje. Za bolji tonus mišića, držanje tijela, ravnotežu i koordinaciju pokreta pospješuje se ono za čim smo svi u potrazi, rad kardiovaskularnog sistema. Sposobnost pamćenja, razvijanje kreativnosti i želje za novim saznanjima je ono što je pokretač da budete dio našeg plesnog tima. Ples budi osjećaj za lijepo, a plesači se uče dobrim manirima i kulturi komunikacije, uz staložnost i sticanje velikog samopouzdanja.

Vrijeme je za  pokret i ritmičnost,  te upis u treću sezonu plesa. Upis je 02.09.2015. u MSŠ ”Hazim Šabanović” u Sali za više namjena, u terminu od 18:30h za djecu, od 3 godine pa do 15 godina, te za žene i djevojke u terminu od 19:30h.

Ono što je bitno naglasiti je da se radi u odvojenim programima, za djecu se radi sklad ritmičnih pokreta uz moderni ples, koji je ples izmiješan sa baletom, latino plesom, ritmičkom gimnastikom. Zatim showdance program, koji predstavlja teatralne izvedbe plesa. A uz sve to, svaki trening se rade vježbe jačanja mišića te razgibavanja tijela uz plesne akrobacije.

 

PROGRAM ZA ŽENE I DJEVOJKE:

Šta je to ZUMBA FITNESS PROGRAM ZA ŽENE?

Zumba je trening, koji se maskirao u zabavu i ples. Uz efikasne aerobik vježbe koje prate ritam inspirisan latino muzikom, pleše nekoliko miliona ljudi širom svijeta. Zumba zahtijeva da budete u stalnom pokretu i kada se jednom ”zarazite”, postat ćete zavisni od zumbe. Uz neprestano kretanje na treningu izvajat ćete tijelo i sagorjeti kalorije. Zumba je program i za žene i djevojke i muškarce, često se kaže od 7 do 77 godina, dakle ne postoji granica za starosnu dob, zumba je za sve one koji imaju ili nemaju iskustvo u plesu, a za sve one koji su ”ukočeni” zumba će srušiti barijere.

Kakvo djelovanje ima trening?

Aerobne vježbe pokreću velike mišiće u tijelu, a rezultat toga je pravilan protok krvi i kiseonika u tijelu. To je intervalni trening na kojem se vrši smjena naizmjeničnih ritmova plesa kao što su salsa, hip-hop, cha-cha-cha, pa čak i trbušni ples, koji savršeno oblikuju tijelo. Zumba stavlja poseban akcenat na mišiće abdomena, leđa, zadnjice i nogu. Posebno je važno što ima utjecaja na mišiće kičme i time poboljšava stabilnost, držanje, te ukupnu aerobnu kondiciju.

Od čega se sastoji jedan čas ZUMBA FITNESSA?

Koristimo model časa u trajanju od sat vremena, koji je organizovan na sljedeći način:

Čas počinjemo zagrijavanjem, razgibavanjem, te vježbama snage (trbušnjaci, vježbe za leđa, zadnjicu i noge) 15 minuta, zatim zumba basic koraci (merenque, salsa) nakon kojih se prelazi u različite ritmove cumbie, reggaetona, jer za svaku pjesmu koristimo različitu vrstu plesa.

Time naizmjenično podižemo i spuštamo intenzitet treninga, a različitim plesnim koracima opterećujemo određene mišićne skupine. Imate osjećaj kao da ste na dobroj zabavi, te često i zaboravite da ste tu došli da sagorite kalorije.

Nakon glavnog dijela, radimo vježbe istezanja, koje su jednako bitne kao i sam trening, jer istezanjem smanjujemo rizik od povreda ligamenata, tetiva i mišića. Ove vježbe često bivaju zanemarene iako je njihova važnost nemjerljiva, također poboljšavaju cirkulaciju, reduciraju stres i štetne produkte iz krvi.

Kome se preporučuje ZUMBA FITNESS?

Svima onima koji su se zapustili, ulijenili, onima koji uživaju u plesu ili žele naučiti da plešu, onima koji žele pokrenuti svoje tijelo, onima koji nisu našli dovoljno motivacije da samo treniraju kući. Onima kojima je genetika i ljubav prema hrani se odrazili na figuru. Zamijenite pogrešan način mršanja- izgladnjivanje, plesom.

Šta ponijeti na trening?

Tokom treninga, radi jačine vježbi ćete se sigurno znojiti, te vam preporučujemo pamučnu majicu, trenerku, čiste i što mekše patike, peškir i flašicu vode, te dobru volju, a pozitivnu energiju prepustite nama.

U prilogu možete pogledati slike našeg plesnog tima, te video sa treninga za žene.

“Očekujemo vas s radošću i dobrom muzikom”, treneri Dino Hasanbegović i Erma Dautović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close