BiHPrivreda

Zukić: Izmjene Zakona o igrama na sreću uvode pravni red

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje je nedavno odobrio Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine država uvodi u red u ovu oblast. Privredne subjekte koji se bave organizacijom ovih igara dovodi u jednak pravni položaj sa svim ostalim privrednim subjektima.

To je Agenciji Fena izjavio poslanik u Predstavničkom domu Amir Zukić (SDA), koji očekuje da će i Dom naroda odobriti izmjene tog zakona.

– Organizatori, vlasnici kladionica, dezavuiraju javnost i šalju pogrešnu sliku, a zloupotrebljavaju svoje radnike koji organiziraju kampanju koja je netačna – rekao je Zukić povodom jučerašnjeg mirnog protesta u Mostaru radnica sportske kladionice i kampanje protiv navedenog zakona.

Subjekti koji se bave organizacijom igara na sreću dosad su bili povlašćeni, dodaje Zukić, jer je porezna stopa bila manja u odnosu na druge privredne grane, a drugo, dobici od igara na sreću do 100 KM uopće nisu bili oporezovani.

Zukić ponavlja da predloženim zakonom država samo uvodi red jer tu djelatnost dovodi u iste pravne okvire s drugim privrednim djelatnostima.

– Ovim zakonom se podjednako reguliraju i Lutrija kao državna firma i organizatori igara koji su privatne firme. Niko se ne preferira. Podjednako se oporezuju i ‘grebalice’ i sve ono što obuhvataju igre na sreću. Od ovoga će imati koristi država i njeni građani, a prema dosadašnjem načinu, samo su vlasnici tih kladionica imali koristi – riječi su Amira Zukića.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću odobrio je 13. jula Predstavnički dom Federalnog parlamenta. Za je glasalo 67 poslanika, 11 bilo protiv a tri suzdržana.

Izmjene i dopune je predložila Federalna vlada po hitnom postupku.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close