Zubac ne poštuje ni Vijeće ministara

Svakog dana očekuje se da Sud BiH zakaže ročište za izjašnjenje o krivnji Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je optužen za nesavjestan rad u službi, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nezavisni odbor PSBiH još nikada nije suspendirao Zubca iako Zakon o policijskim službenicima precizira šta se radi u ovakvim slučajevima, a Zubcu nije još zabranjen ni pristup tajnim podacima. Tako Zubac od februara, ali i ranije bez ikakve kontrole radi šta želi.

Odmah na početku svog djelovanja počeo je uklanjati kadrove koji mu nisu podobni i to sve Bošnjake, pa je u ovoj vrlo važnoj sigurnosnoj državnoj insituciji napravio veliki nacionalni disbalans.

I ministri u Vijeću ministara BiH su to uvidjeli, pa su još 16. aprila, tačno na dan imenovanja novih direktora policijskih agencija usvojili i zaključak u kojem obavezuju sve direktore agencija da prilikom imenovanja rukovodećih kadrova poštuju princip koji se odnosi na nacionalni balans.

Međutim, Zubac se oglušio na ovaj zaključak, pa je i nakon njega ulogio Vahida Alagića s rukovodeće pozicije. S obzirom da je Mirsad Vilić otišao u Graničnu policiju na njegovo mjesto nije došao Bošnjak, tako da u SIPA-i vlada haos kada je riječ o nacionalnom balansu.

Poznato je od ranije da je Zubac uklonio i Rašida Palića, a sudski proces u vezi s ovim slučajem je u toku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close