Zrinjski može na Dinamo, Zvezdu, Seltik, Spartu…

Zrinjski u Ligi šampiona, Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar u Evropskoj ligi predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u evropskim fudbalskim kupovima naredne sezone.

Šampion Zrinjski imat će nešto više vremena za odmor, jer kreće od 2. pretkola Lige šampiona i prvu utakmicu će igrati 15. ili 16. jula, dok sva tri naša predstavnika u Evropskoj ligi igraju u 1. pretkolu ovog takmičenja i na teren će morati već 3. jula.

Poželjni protivnici

Mostarci će, ujedno, imati i najteži posao, njihov koeficijent na UEFA-inoj klupskoj rang-listi je 4.000 i neće biti nosioci tako da će već na startu svog evropskog puta imati izuzetno težak posao.

Mogući protivnici Zrinjskog su Steaua (Rumunija), Seltik (Škotska), BATE Borisov (Bjelorusija), Sparta Prag (Češka), Dinamo (Hrvatska), Ludgorec (Bugarska), Makabi Tel Aviv (Izrael), Maribor (Slovenija), šampion Poljske (lider Legija), šampion Srbije (lider Crvena zvezda), Slovan (Slovačka), Aktobe (Kazahstan), Ventspils (Latvija), Garabag (Azerbejdžan), Helsinki (Finska) i Debrecen (Mađarska).

Kao najbolji žrijeb čine se Ventspils, Garabag, Aktobe i Helsinki, dok bi većina preostalih protivnika bili veliki favoriti za prolazak u 3. pretkolo.

U Evropskoj ligi sve tri naše ekipe bit će nosioci u 1. pretkolu, a najpoželjniji su predstavnici Andore, Farskih Otoka, San Marina i Gibraltara, dok se kao najteži doimaju finska Vasa, Astana i Kairat (Kazahstan) te Lači (Albanija).

Dobar rejting

Ukoliko se plasiraju dalje, prema trenutnoj situaciji, Željezničar i Sarajevo, koji imaju koeficijent 5.500, imali bi status nosioca i u drugom pretkolu, dok Široki Brijeg (4.250) ne bi.

Među mogućim protivnicima sarajevskih klubova nalaze se Inter Baku (Azerbejdžan), Linfild (Sjeverna Irska), Honka i Rovanijemi (Finska), Sligo (Republika Irska), Neman Grodno (Bjelorusija), Košice i Trenčin (Slovačka), Vaduz (Lihtenštajn), MiPa (Finska), Daugava (Latvija), Kalju (Estonija), dok se kao najopasniji čine Aberdin (Škotska), Botev (Bugarska) i Zaviša (Poljska).

Široki Brijeg imao bi daleko teži posao, jer bi mogao igrati protiv Krasnodara (Rusija), Rozenborga (Švicarska), Ekšisehirspor (Turska), Rijeka i Hajduk (Hrvatska), Partizan (Srbija), Liteks i CSKA (Bugarska), Mlada Bolesav (Češka). Među eventualno lakšim protivnicima, ako se tako mogu nazvati jer svi imaju bolji evropski rejting, su: Madervel (Škotska), Tromso (Norveška), Ekranas (Litvanija) i Dinamo Minsk (Bjelorusija).

Žrijeb 23. juna

Žrijebanje utakmica 1. i 2. pretkola Lige šampiona i Evropske lige obavit će se 23. juna, a prve utakmice Lige prvaka na programu su već 1. i 2. jula, dok će naši predstavnici u Evropskoj ligi na teren 3. jula, kada se igraju utakmice 1. pretkola Evropske lige.

Uzvrati Lige prvaka su 8. i 9. jula, a Evropske lige 10. jula. Prve utakmice 2. pretkola igraju se 15. i 16. jula (Liga prvaka) i 17. jula (Evropska liga), dok su revanši na programu 22. i 23. jula (LP) i 24. jula (EL). Sedam dana poslije odmah se nastavljaju mečevi 3. pretkola.

www.magazinplus.eu – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close