-TopSLIDENogometSport

Zrinjski je pobjedom nad AZ Alkmaarom podigao rejting BiH na UEFA listi

Nogometaši Zrinjskog su sinoć napravili jedno od najvećih čuda bh. nogometa savladavši AZ Alkmaar u prvom kolu Konferencijske lige rezultatom 4:3.

Prvak naše države je u debitantskom nastupu u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja na poluvremenu gubio rezultatom 3:0, ali je fantastičnom igrom u drugih 45 minuta uspio preokrenuti i slaviti protiv jedne od najboljih nizozemskih ekipa.

Ova pobjeda je značajno popravila i koeficijent Bosne i Hercegovine na UEFA-inoj listi za iduću sezonu.

Zrinjski je ovom pobjedom dobio dva boda, te ove sezone ima ukupno pet. No, s obzirom na loš učinak ostalih klubova (Željezničar 2, Sarajevo 1, Borac 0), koeficijent naše države za ovu sezonu je 2.

Naime, državni koeficijent se dobija kada se zbir poena koje su klubovi osvojili podijeli sa brojem klubova.

Trenutno stanje za iduću sezonu

Trenutno stanje za iduću sezonu

Sadašnji ukupni koeficijent Bosne i Hercegovine nakon velikog trijumfa Zrinjskog je 9,750 (1,5 za sezonu 2019/2020, 2,625 za 20/21, 1,625 za 21/22, 2,0 za 22/23, te 2,0 za aktuelnu sezonu), te je naša država napredovala za dva mjesta i trenutno je na 39. poziciji.

Zrinjski do kraja ove sezone ima odigrati još najmanje pet susreta, te bi teoretski mogao dobrim igrama odvesti našu državu čak i do 32. mjesta koje trenutno drži Irska s koeficijentom 10,875.

Ukoliko bi Zrinjski “pogurao” našu selekciju do tog mjesta, iz Bosne i Hercegovine bi naredne sezone i dalje učestvovala četiri kluba u eurokupovima, ali bi bili drugačije raspoređeni.

Trenutno naša država daje jednog predstavnika u kvalifikacije za Ligu prvaka, te tri za Konferencijsku ligu, a u slučaju da dođemo do 33. ili boljeg mjesta, davali bi 1 u kvalifikacije za Ligu prvaka, 1 za Evropsku ligu, te 2 za Konferencijsku ligu.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close