Zoran Živković, bivši premijer Srbije: Vučić se morao izviniti za “grijehove mladosti” i otići prvo u Srebrenicu

Aleksandar Vučić ima mnogo razloga da se stidi svoje prošlosti i izvinjava za svoje izjave, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zoran Živković, bivši premijer Srbije i predsjednik Nove stranke komentirajući posjetu premijera Srbije Sarajevu.

Živković smatra da bi ona imala pravi značaj da se Vučić javno izvinio i posjetio Srebrenicu!

– Da je posjeta osmišljena kao historijska, a i svaka prva posjeta premijera bi to trebala biti, sigurno je da bi bilo dobro za Vučića, ali i za i Srbiju, za BiH za Bošnjake i Srbe, da je ona uključila i posjetu Srebrenici i izvinjenje za, da tako kažem, „grehove mladosti“ – izjavio je Živković.

On dodaje da se Vučić ima razloga izvinjavati zbog mnogih izjava posebno o Bošnjacima, ali i o drugim nacionalnostima iz regiona i ljudima iz Srbije koji su bili na meti oštrice njegovih izjava.

– Izražavam nadu da je to prošlost i da je on sazrio i da je proces njegovog opamećivanja i da se te izjave neće ponoviti – kaže Živković.

Prema njegovim riječima, Vučić je trenutno najjača politička figura u Srbiji i ima puno razloga za ovakvu posjetu.

– BiH je susjedna država i imamo toliko toga zajedničkog u historiji i nadam se dobrog u budućnosti, uz to i Srbi su konstitutivni narod u BiH i postoji RS. Dobro je da Vučić dolazi sa drugačijom retorikom, a ja se nadam i namjerama, nego što bi to bilo da je, recimo došao prije 10-15 godina. Dobro je da se neki ljudi mijenjaju, ali je pitanje koliko su iskreno ili je to samo pragmatizam. Bolje je da se smire strasti – kaže Živković.

Kako kaže, primjetio je da je veliko interesovanje u Sarajevu i BiH izazvalo uklanjanje dijela programa Srpske napredne stranke, a u kojem se zagovara priključenje RS Srbiji.

– Taj dio programa SNS-a je na volšeban način skinut samo 12 sati pred posjetu BiH. To je dokaz da se tu mijenjaju stavovi, ali samo po površini. Nadam se da je ovo trajno i da se više neće to ponavljati – kaže Živković.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close