Zora Nihad: Otvoreno pismo i poziv za pomoć

Otvoreno pismo Zore Nihada donosimo u cjelosti, bez intervencija na istom:

“Znači doživio sam poplavu kuće podzemnih voda tako da sam morao napustiti kuću ja moja žena i maloljetni sin koji ima 2 godine. Pozvao sam CIVILNU ZAŠTITU oni su rekli da ce doć , ja sam ih pozvao ujutro oko 08:00 h, oni su došli oko 18:00 h navečer. Uz CIVILNU ZAŠTITU došla je načelnica općine Visoko, AMRA BABIĆ. Vidjeli su da je kuća puna vode , ponudili su mi smještaj u FRANJEVAČKOM SAMOSTANU , par dana , ja sam to prihvatio. U tom sam otišao u CIVILNU ZAŠTITU da vidim šta će dalje sa nama jer me je gosp.GVARDIJAN JOSIP pitao jesam li išao u općinu da mi nađu neki drugi smještaj ili da vide mogu li se vratiti u svoju kuću .

Taj isti dan kad sam išao u CIVILNU ZAŠTITU našao sam DRAGANA, načelnika CIVILNE ZAŠTITE rekao sam šta su mi rekli u samostanu, DRAGAN je nazvao načelnicu općine i rekao joj da sam kod njega , za drugi smještaj , načelnica je rekla da pokupim stvari , ženu i dijete i da dođem svojoj kući u tome ce doći i načelnica i CIVILNA ZAŠTITA, ja sam uradio što mi je načelnica rekla. Došli su kod mene nudili mi nešto da prezidaju u novom objektu, što sam napravio prije 5 godina do ploče. To što su mi nudili to ne valja , jer moje dijete ne smije živjeti gdje je vlaga , to je sve u betonu , nudili su mi jer tu ne bih imao ni struje ni vode, a ne bih ni ploća bila odozgo natkrivena, ja to nisam prihvatio iz razloga , tog što god bi oni uradili to bi propalo, jer nije ploča natkrivena.

A za dalji smještaj mi je načelnica nudila Medresu u Gračanici , ja sam joj rekao da nemam para za prevoza , da idem u medresu, jer to je od mene udaljeno 15 kilometara, ja sam joj to rekao , a ona mi je rekla to je tvoj problem, nit me je pitala imal’ ti dijete hrane, pelena, osnovnih namirnica, znači ništ , ja sam ostao bez rijeći. Ona je sa svojim kolegama sjela u auto i otišla.

A ove stvari što sam spasio od poplave, ostavio sam ih u taj novi objekat, koji je otvoren, ja moram biti tu, da mi ne bi to ko opljačkao, jer sam osjetio na svojoj koži, kako je kupiti stvari, koje sam zaradio skupljajući željezo ,ko bi meni te stvari namirio,da mi ih ko odnese ? NIKO !

Vidim kako je tražiti od nekog, a ništa ti ne nudi, da ti pomogne.

I zato molim sve dobre ljude, ako su u mogućnosti da mi pomognu, koliko god mogu, da završim kuću, jer od stare nemam apsolutno ništa, samo želim da mi dijete može barem u ugodnom i toplom domu spavati.

Svi koji žele i koji su u mogućnosti da pomognu molim vas pomozite, s tim možete da se uvjerite gdje živimo, ja ,žena i dijete, u jako teškim uvjetima.

Još jednom molim dobre ljude ako su u mogućnosti da pomognu, pomozite molim vas, da završim ovu kuću, nije potrebno još puno materijala da se završi.

Jer vidim da od načelnice nema nikakve pomoći, zato se obraćam vama dobrim ljudima.

Unaprijed se zahvaljem svim dobrim ljudima koji žele pomoci.”

Obraća se : Zora Nihad
Ulica : BUCI Br.6 Visoko
Kontakt telefon: 061/607-822

Buci9

Buci13

Buci1

Buci11

Buci4

Buci10

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close