Znate li šta sada rade Slovenci zbog globalnog zagrijavanja?

Zbog klimatskih promjena, odnosno globalnog zagrijavanja, Slovenija u nekim svojim regijama planira uzgoj egzotičnih poljoprivrednih kultura, a jedna od takvih mikroregija je i Vipavska dolina koja italijansku Furlaniju povezuje sa slovenskim primorjem i kontinentalnimn dijelom države, pišu slovenski mediji

 

Za plodnu zemlju okruženu masivom planina s tri strane, dok sa zapada u nju prodiru elementi mediteranske klime nekoć je važilo da zahvaljujući blagoj klimi opskrbljuje tržnice u Trstu, Beču i Ljubljani prvim trešnjama, breskvama i grožđem.

 

Globalizacija svjetske trgovine

 

Za Vipavsku dolinu su karakteristične blage zime, vruća ljeta i produžena vegetacija. Prosječna temperatura u julu iznosi 24 stepena Celzijusa, a zimi oko četiri, uz prosječno 1.500 milimetara padavina na kvadratni metar godišnje.

 

No, te je krajeve pogodila globalizacija svjetske trgovine, te klimatske promjene s malo kiše i čestim sušama, pa poljoprivrednici iz tog kraja u saradnji s državnim vlastima traže tržišnu nišu koju su našli i u nekim do sada egzotičnim poljoprivrednim kulturama.

 

Općina Ajdovščina preporučuje zadnjih godina svojim stanovnicima sadnju slatkog krompira, aronije, muškatnih tikvica, te meksičkih i afričkih krastavaca, poznatih kao kiwano, koji bi mogli biti njihova niša za evropsko tržište, objavilo je danas ljubljansko Delo.

 

Vipavska dolina bila je donedavno poznata kao veliki proizvođač bresaka i marelica koje je otkupljivao i prerađivao Fructal, no poduzeće je prešlo u vlasništvo jednog industrijalca iz Srbije, pa se proizvođači boje za otkup i cijene, a mnogi su se spremni preorijentisati na nove poljoprivredne kulture.

 

Testiranje i degustacija

 

Sve egzotične kulture koje su posađene zadnjih godina uspješno rastu, a uzgajivači se jedino boje bure koja ponekad zna snažno zapuhati i ugroziti im urod.

 

Korištenje lokalno proizvedenog voća i povrća općina je preporučila domaćim gostioničarima, te vrtićima i školama, a vjeruje se da će klimatske promjene u Sloveniju dovesti i više turista, ne samo uz obalu kao do sada nego i u unutrašnjost.

 

Krajem mjeseca u Ajdovščini priređuju testiranje i degustaciju plodova novih poljoprivrednih kultura, među njima i povrća zvanog okra, koje su prije 3.000 godina konzumirali stari Egipćani, navodi ljubljansko Delo.

(oslobodjenje.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close