Znate li šta je Bitcoin i kako do svojih?

Najčešće plaćamo kešom i kreditnom karticom ali jeste li znali da postoji i virtualna valuta zvana Bitcoin? Ako niste, bilo bi lijepo da se upoznate sa valutom koja vlada u IT svijetu. Stvoren i čuvan elektronički, Bitcoin nije printan i nije kontroliran od strane bilo koga. Proizvode ga brojni ljudi pomoću računara u cijelom svijetu koristeći softver koji rješava matematičke probleme. Osim što je valuta to je ujedno i anonimna platna mreža. Bitcoin platna mreža funkcionše pomoću kompleksnog algoritma. Transakcije u mreži Bitcoin (s velikim B) se bilježe u javnoj knjizi (popisu transakcija) koristeći vlastitu valutu, koja se također zove bitcoin (ali s malim slovom b). Plaćanja se provode na principu peer-to-peer mreže, bez središnje institucije ili jednog administratora.

Za one koji ne znaju: Peer-to-peer je koncept umrežavanja računara bez poslužitelja, gdje je svaki računar inteligentna radna stanica, koja pronalazi druge računare putem broadcast ethernet paketa, i komunicira s njima izravno, bez potrebe autorizacije na nekom centralnom poslužitelju.

b8r1tt

Kako do svojih Bitcoina?

Doći do vlastitih bitcoina je iznimno jednostavno: možete to učiniti u svega 3 jednostavna koraka:

1. Pribavite svoj vlastiti bitcoin novčanik. To možete napraviti na svom računaru, na mobilnom uređaju ili na webu. Najjednostavnije je da se registrujete na web novčanik coinkite.com.

2. Zatim kupite bitcoine. To možete napraviti preko trgovca ili preko burze. Najjednostavnije je da bitcoine kupite preko trgovca na localbitcions.com.

3. Prebacite bitcoine u svoj novčanik. I – to je to. Imate svoje vlastite bitcoine u svom vlastitom novčaniku.

Šta sada možete učiniti sa tim bitcoinima?

Bitcoin je virtualna valuta i u njega se može ulagati jednako kao u bilo koju drugu valutu, fondove, dionice ili druge financijske instrumente. Dovoljno je kupiti nekoliko bitcoina i pohraniti ih na sigurno. Razlika između bitcoina i drugih financijskih instrumenata je prije svega u stabilnosti cijene – vrijednost bitcoina mijenja se mnogo brže nego vrijednost tradicionalnih valuta ili dionica, stoga je investicija u bitcoine mnogo riskantnija od ulaganja i u najnestabilnije tradicionalne financijske instrumente kao što su dionice. Mnogi koji su uložili u bitcoin ostvarili su ogromne profite pa bitcoin privlači sve više investitora. Cijena bitcoina se ponekad mijenja i preko 20% na dnevnoj bazi, što spekulantima omogućava da bitcoin kupe jeftino i prodaju skupo te na taj način ostvare profit. Bitcoinom se može spekulirati na bitcoin burzama.

1 BTC = 211.58 EUR

Oficijalnu stranicu za bitcoin možete pogledati ovdje.

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close