NogometSport

Znate li koji je Bosanac igrao za reprezentaciju Islanda?

Reprezentacija Islanda, uz Vels, hit je Evropskog prvenstva. I igrači i navijači ovo otočke zemlje pobrali su simpatije svih ljubitelja fudbala. Malo ko u BiH zna da je za ovu reprezentaciju igrao i jedan Bosanac – Izudin Dervić.

Dervić je karijeru počeo u Ljubiću iz Prnjavora. Za prvi tim je počeo igrati sa 16 godina. Igrao je još za Slovan i Olimpiju iz Ljubljane. Tu ostajem pet godina i potpisujem za Olimpiju. Za Olimpiju tada su igrali Damir i Dinko Vrabac, Jedinko Perica, Milonja Đukić, Ivo Šeparović, Džoni Novak, Janez Pate, Petar Ameršek, Gregor Židan, Aleš Čeh, Primož Gliha Pate i mnogi drugi poznati fudbaleri u to vrijeme.

Na Island odlazi 1990. godine. Igrao je u Prvoj ligi u Selfossu, kao napadač, i poslije jedne sezone odlazi u Premijer ligu u Hafnarfjörduram. Mijenjao je klubove KR,Valur i još mnoge druge. A onda dobija poziv  da igram za njihovu reprezentaciju.

– U reprezentaciji Islanda sam odigrao 14 utakmica. Igrao sam između ostalog i protiv Brazila. Radio sam u međuvremenu sa mlađim kategorijama u nekoliko klubova. Sada samo radim svoj pozao i zadovoljan sam. Najveće zadovoljstvo je bilo igrati protiv Brazila u Brazilu 1994. Posebno protiv čovjeka i igrača kao što je slavni Ronaldo. Za Brazil su tada igrali još i Aldair, Branko, Dunga…

Kako komentarišete uspjeh ekipe Islanda na Evropskom prvenstvu u Francuskoj?

– Islanđani nisu slučajno tu gdje su danas.Mnogo se daje pažnje mlađim kategorijama i sav uspjeh se pripisuje tom radu.Oni su kao jedna porodica bili i ostat će, to je njihova snaga.

Imaju li šanse večeras protiv Francuske?

– Šanse protiv Francuske postoje, ali ne smijemo od njih tražiti previše. Oni su zajedno sa Velsom pobjednici ovog Eura kako god završe. Posebno Island sa svojom amaterskom ligom i 320 000 stanovnika.

Kako komentarištete navijače Islanda i odnos između navijača i igrača ove reprezentacije? Šta tamošnji meidji pišu o njima?

– Znate kako je, kad igraš dobro, svi te hvale; kad ne igraš, kude te. Na Islandu se ne traži mnogo od njih, samo da igraju srcem i da se zalažu za svoj grb. Oni su bili idoli i prije ovog prvenstva, ništa se nije promjenilo. Mediji nisu previše iznenađeni ovim uspjehom. Ako vjerujete, oni su to rekli i javno: Mi ne idemo samo da bismo odigrali.Grupnu fazu sigurno prolazimo, a dalje kako bude. Oni su puni samopouzdanja i uz njihovo fanatično zalaganje rezultat mora doći.
Autor: F. Sinanović

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close