Zmajevi u Brazilu se pripremaju za meč protiv gaučosa: Spremniji smo od Argentine

Fudbalski A reprezentativci Bosne i Hercegovine jučer nisu imali mnogo obaveza. Izuzev jutranjeg treninga održanog u suncem okupanom kampu “Antonio Fernandes”, a koji je privukao mali broj ljubitelja fudbala, ali i veliki broj novinara i uniformisanih lica, izabranici Safeta Sušića ostatak dana proveli su u bazi hotela Case Grande.Pape je odlučio odgoditi popodnevni trening zbog otvaranja Svjetskog prvenstva, što je obradovale njegove izabranike, kojima je odmor potreban. Daleko od toga da su umorni, ali svakodnevni dvostruki program ne može da ne ostavi traga. Čak i ako je riječ o profesionalcima koji bespogovorno obavljaju sve zadatke.

Oporavljeni Bičakčić

A treninzima se najviše raduje Ermin Bičakčić. Defanzivac je na pripreme stigao povrijeđen, no zahvaljujući naporima ljekarskog tima sa doktorom Reufom Karabegom na čelu uspio je odigrati posljednju test utakmicu protiv mladog tima Santosa u kojoj su zmajevi slavili pobjedu (5:1) te dodatno podigli stepen sampouzdanja uoči otvaranja Mundijala protiv Argentine

“Osjećam se odlično i uprkos tome što sam bio povrijeđen sada sam spreman za takmičarske izazove. Radio sam individualno, nisam izgubio ritam i sto posto sam spreman za izazove. Da li ću igrati protiv Argentine zavisi od selektora. Opet kažem, spreman sam, ali selektor je taj koji odlučuje i kakva god da odluka bude, poštovat ću istu”, kazao je Bičakčić, koji konkuriše za mjesto stopera na kojem je selektor Sušić u prijateljskim utakmicama sa Obalom Slonovače i Meksika, uz neizostavnog kapitena Emira Spahića, testirao Seada Kolašinca i Tonija Šunjića.

Dobije li priliku u nedjelju na Maracani Bičakčić će imati posebno težak zadatak, jer će s druge strane biti Messi i društvo…
“Imaju zaista paklen napad sa Messijem, Di Mariom i Aguerom. Stoga moramo biti disciplinovani u igri, jer samo tako imamo šanse da ostvarimo pozitivan rezultat. A, ubjeđen sam da s ozbiljnim pristupom možemo to napraviti”, smatra naš defanzivac, naglasivši da je odbrana Argentine slabija strana i da upravo tu trebamo tražiti našu šansu.

Zadnja linija

Prema onome što smo vidjeli na jučerašnjem treningu, čini se da dilema oko sastava i nema. Bičakčić će vjerovatno ostati na klupi, a zadnju liniju ispred Begovića sačinjavat će Mujdža, Spahić, Kolašinac i Salihović. U veznom redu, kao i i prethodne dvije test utakmice bit će petorica igrača (Bešić, Pjanić, Hajrović, Lulić, Misimović), dok će najbliži golu biti Edin Džeko.

“Bit ćemo fizički spremni za otvaranje Mundijala. Pripremali smo se mjesec, i bit ćemo u nivou Argentine, čak i spremniji od njih”, kazao je Hajrović, dodavši:
“U pobjedama protiv Obale Slonovače, Meksika i Santosa sve je bilo OK. Ide nam dobro i nadam se da ćemo seriju nastaviti i protiv Argentine. Pametno ćemo ući u meč na Maracani i vjerujem da ćemo ostvariti dobar rezultat”, kazao je Izet Hajrović, dodavši da očekuje prolaz u drugi krug:
“To bi bilo fenomenalno i mislim da je izvodljivo. Cilj nam je pokažemo šta znamo, a znamo mnogo. Znamo dovoljno za drugi krug”.

Ofanzivni veznjak u pripremnim utakmicama izborio se za mjesto u startnoj postavi. To ga čini sretnim, ne i nervoznim.
“Bićemo možda malo nervozni kada istrčimo na Maracanu. To nam je prva utakmica na Svjetskom prvenstvu i normalno je da bude treme. Zaista, svi se radujemo meču sa gaučosima, jer je nastup na SP-u ostvarenje snova svih nas. No, najvažnije je da smo spremni, da razmišljamo pozitivno i tako ćemo ući u utakmicu. Daćemo sve od sebe, a očekujem i podršku navijača koja će nam biti itekako potrebna”, naglasio je Hajrović.

Reprezentativci BiH i danas će imati samo jutarnji trening, a nakon ručka planiraj je polazak za Rio de Janeiro, gdje će u nedjelju u ponoć po našem vremenu igrati historijsku utakmicu protiv Argentine.

Salihović ranije napustio trening

Iako su na treningu od početka radili svi igrači, trening nije završio Sejad Salihović. On je na poluvremenu međusobne utakmice između plavih i narandžastih na poluvremenu napustio teren i to nakon razgovora sa doktorom Karabegom.
Prema infomacijama iz naše medicinske ekipe Salihović će morati uraditi ultrazvuk, a ima problema sa stražnim mišićem lista, s obzirom na to da je trening kamp napustio sa ledenom oblogom.

Opet doping kontrola

Naši reprezentativci imali su i treću doping kontrolu. Nakon Sarajeva i Chicaga, zmajevi su potvrgnuti testiranju i u Guaruji. FIFA medicinski tim u našoj bazi pojavio se preksinoć i uzeo nalaze od svih reprezentativaca.
Ipak, prema informacijama iz našeg tabora, ovo nije ništa zabrinjavajuće, jer naši reprezentativci nisu koristili sredstva koja su zabranjena. Potvrda toga trebali bi uslijediti uoči utakmice sa Argentinom.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close