Zlatan Bajrić među najuspješnijim poduzetnicima Švedske

Uspješna priča iz Švedske o proslavljenom devetnaestogodišnjem poduzetniku bosanskohercegovačkog porijekla Zlatanu Bajriću još je jedan dokaz koliki je potencijal bh. dijaspore koji je zasad potpuno neiskorišten. Zlatan Bajrić je mladić porijeklom iz Brčkog, koji je u Švedsku došao s majkom i bratom ‘97.-‘98. godine putem organizacije UNHCR kao izbjeglica. U osnovnoj školi je imao najbolje ocjene, potom je primljen u najbolju gimnaziju u Švedskoj koju je završio odličnim rezultatima. Ima dvije stipendije za fakultet.

“Zbog loše ekonomske situacije u porodici radio sam od 14. godine. Bio sam raznosač novina, konobar, mehaničar, radio u pekari, pizzeriji…”, počinje svoju priču Bajrić, koji je sada jedan od najuspješnijih biznismena u Švedskoj.

Prvu firmu je otvorio sa 17 godina. Pravio je reklame i manje stranice na internetu te jelovnike restoranima.

Trenutno ima dvije firme – kuglanu/restoran/kafić Aros Fun House koja zapošljava devet radnika i marketing agenciju GoPlus u kojoj je zaposleno šestero ljudi.

“Moji klijenti u GoPlus su IKEA, ABB, Bombardier, ValboKem i tako dalje. Firma GoPlus je 100 posto moje vlasništvo, a kuglana 50 posto”, objašnjava Bajrić u razgovoru za Fenu.

Dobitnik je i prestižnih nagrada – 2011. je dobio nagradu “Swedens best service/product of the year”, zatim 2012. nagradu “Swedens best entrepreneur 2012”. Također, 2012. je dobio stipendiju od Andersa Walla, najuspešnijeg poduzetnika ikad u Švedskoj, a ove godine je proglašen kao 12. supertalent u Švedskoj.

“Dokazao sam da se može od ničega nešto napraviti. Kada sam došao s porodicom u Švedsku, nismo imali ništa, ali sam pokazao da se može uspjeti samo kada se to hoće”, naveo je Bajrić.

Kaže da je u Švedskoj poznat i kao veliki kritičar političara, švedske vlade, ali i Evropske unije. Kritike je uputio i na račun vlasti u BiH, koje, kako je ocijenio, ništa ne rade da bi iskoristili dijasporu na pozitivan način.

Dodaje da druge zemlje imaju programe, traže talente iz dijaspore i uključuju ih u projekte, što nije slučaj s BiH, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Bajrić ističe da su njegove ambicije za budućnost velike. Želi svima pokazati da “ništa nije nemoguće”. Kaže da bi želio investirati u region Balkana, posebno u BiH.

“Jednog dana želim pokrenuti neki projekt u BiH, ali se prvo mora promijeniti odnos vlasti prema dijaspori i moraju se zakoni prilagoditi investorima iz drugih zemalja”, poručuje mladi Zlatan Bajrić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close