Kultura

Žižek: Zapadnevropske zemlje igraju prljavu igru

STRAH OD PREVLASTI MUSLIMANSKOG MENTALITETA Žižek: Zapadnevropske zemlje igraju prljavu igru

Žižek je u razgovoru o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja kazao da je pogrešno što Evropa reagira iz jedne vrste samosažaljenja i kompleksa zbog vlastite kolonijalne prošlosti

 

Slovenački filozof Slavoj Žižek kritkovao je u petak razgovoru za rusku RT televiziju dogovor Europske unije i Turske o suzbijanju migrantskog talasa kao sramotan i nemoralan, a odgovor EU-a na migrantsku krizu ocijenio kao haotičan i katastrofalan.

Žižek je u razgovoru o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja kazao da je pogrešno što Evropa reagira iz jedne vrste samosažaljenja i kompleksa zbog vlastite kolonijalne prošlosti, te dodao da je pogrešno što je do sada zastupala politiku otvorenih granica za migrante, dok bogate arapske države prema njegovim riječima do sada nisu primile “praktično nijednog” izbjeglicu iz Sirije, Iraka i drugih islamskih zemalja.

„Zapadnevropske zemlje igraju prljavu igru. Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala izbjeglice, ali kada ih je došlo previše ona nije htjela da prlja ruke i kaže: dosta, stoj. Umjesto toga, malim balkanskim zemljama prepušteno je da odrade taj prljav posao i diskretno zaustave priliv izbjeglica“.

Iako je primila velik broj izbjeglica, Turska se prema ocjeni Žižeka u migrantskoj krizi u svom okruženju ponaša tako da uvažava vlastite političke interese, a i sama je jedan od aktera krize u regionu i odgovorna za krizu, čiji su akteri po njegovoj ocjeni još i Izrael i Saudijska Arabija.

“Turska se pretvara da se bori protiv terorizma, a zapravo sukob koristi za obračun s Kurdima koji se stvarno bore protiv džihadista”, ocijenio je filozof iz Slovenije.

Dosadašnja evropska politika prema izbjegličkoj krizi i sukobu na Bliskom istoku pojačanom terorističkim pretnjama je “katastrofalna i haotična”, ocijenio je Žižek.

Prema njegovim riječima, neorganizovano djelovanje EU-a u migrantskoj krizi pokazalo je da situacija za Evropu ako se tako nastavi može postati loša, ali ne zbog moguće islamske prevlasti nego “protivuseljeničkog” mentaliteta koji je u Evropi sve izrazitiji.

S druge strane, idealističke predstave o mirnoj koegzistenciji različitih kultura su nerealni liberalni snovi koje treba napustiti, naveo je u razgovoru Žižek.

Ideja da različite kulture mogu da mirno koegzistiraju jeste san, tvrdi Žižek: „Kada žive u istoj državi, ali imaju različite načine života, različite kulture takođe se odnose jedna prema drugoj na različite načine“.

Kao primjere on ukazuje na situacije u kojima su muslimanski ekstremisti napadali gay osobe u Holandiji, Danskoj i Njemačkoj.

Osim toga, u Njemačkoj više od 2.000 djevojki muslimanske vjeroispovjesti godišnje bježe od svojih porodica i potom traže zaštitu od države, a to je dodatno opterećenje za budžet: „Evropa treba da bude otvorena za izbjeglice, ali moramo da budemo jasni oko toga da se nalaze u našoj kulturi. Ne može da bude nikakvog razgovora oko određenih etičkih granica (na primjer pravo žena na izbor). Treba da budemo odlučniji u potvrđivanju svojih vrijednosti“, kaže Žižek.

Slavoj Žižek je poznat po otvorenom iskazivanju svojih stavova. Autor je mnogih knjiga, naučni je savjetnik na Institutu za sociologiju Univerziteta u Ljubljani i međunarodni direktor Birbekovog instituta za humanističke studije na Koledžu Birkbek Univerziteta u Londonu.

(TBT, N1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close