PolitikaSvijet

Žižek: Pobjeda Trumpa prilika je za nastanak autentične ljevice

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima predstavlja šok establišmentima u zapadnim demokracijama, ali je to istodobno i prilika za nastanak autentične ljevice, kazao je u razgovoru za rusku televiziju na engleskom RT slovenski filozof Slavoj Žižek

Trumpova pobjeda izazvala je politički potres ne samo u SAD-u, nego i u Europi i svijetu, no sada se ne treba fokusirati na Trumpa, koji je samo brutalni pragmatični političar i osoba koja iz dana u dan mijenja svoja stajališta, nego procijeniti budući razvoj situacije, kazao je Žižek.

Prema Žižeku, s Trumpovim su se pogledima, unatoč njegovim radikalnim stajalištima iz kampanje te vulgarnoj i politički nekorektnoj retorici, poistovjetili birači koji su nezadovoljni, ljuti i frustrirani te ne žele status quo, možda isti oni koji bi, kako je naveo, glasovali za Bernieja Sandersa da ga nije izigrala njegova Demokratska stranka.

Hillary Clinton bi u vanjskoj politici možda kao predsjednica bila opasnija i agresivnija od Trumpa, koji je izražavao neka miroljubiva stajališta prema Rusiji i rješavanju palestinskog pitanja, ali će sve biti ovisno o tome koja će klika prevladati u njegovu kabinetu, jer sada na Trumpov vlak uskaču i republikanci koji su mu bili neskloni, a tradicionalno nemaju simpatija prema Rusiji i Putinu, analizirao je postizbornu situaciju slovenski filozof.

Za ljevicu, po njegovim riječima, sada nije vrijeme za paniku, nego za hladnu procjenu situacije i za strateško razmišljanje o tome kako dalje.

Ljevica se mora rekonstituirati na novim osnovama kako ne bi prevladao desni ekstremni populizam ili jačale autoritarne političke tendencije, smatra slovenski filozof koji živi u New Yorku.

Autentična ljevica treba zastupati interese malih ljudi, a ne kapitala, jer bi inače u Europi, primjerice u Njemačkoj ili Francuskoj, mogao prevladati desni populizam, a možda i težnje prema autoritarnim režimima.

Žižek je kazao da se slaže s ocjenom američkog filozofa Noama Chomskoga kako svijetu danas ne prijete više samo lokalni politički sukobi, nego možda i ekološka katastrofa ili svjetski rat te da je u tom smislu fenomen Trump dobrodošlo buđenje te očiti neuspjeh da se produži globalni kapitalizam s ljudskim licem koji je običnim ljudima stranom retorikom i porukama predstavljala Hillary Clinton.

I Brexit i pobjeda Trumpa pokazali su da taj tip demokracije više ne funkcionira, kazao je Žižek u razgovoru za rusku televizijsku mrežu RT koju je prenio ruski portal vijesti na slovenskom jeziku http://si.rbth.com.

tportal

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close