Visoko

Živimo li u gradu jednakih mogućnosti?

Živimo li u gradu jednakih mogućnosti: Hanka Omanović, “srebrena značka” Fakulteta za upravu, jedina ostala bez novogodišnje nagrade Općine Visoko

Administracija Općine Visoko i ove godine organizirala je novogodišnji prijem, na kojem su brojne zvanice slavodobitno veličale, kako je saopćeno, “mnoštvo uspješnih projekata koji su doprinijeli kvaliteti života svih stanovnika općine Visoko”. Ipak, mnogima je promaklo da je i ovom prilikom naša općinska adminsitracija odlučila napraviti razliku među svojim građanima, prema samo njima znanim kriterijima, iako se tokom cijele manifestacije tvrdilo kako su “osmijesi na licima i zadovoljstvo građana u svim sferama života, bili osnovna zadaća Općine Visoko u kojoj su učestvovale sve općinske službe”

Da živimo u gradu različitih aršina pokazuje slučaj nagrađivane studentice Hanke Omanović, koja je sinoć bila izostavljena iz ovog novogodišnjeg prijema na kojem su, zasluženo, ostali najuspješniji visočki studenti primili nagrade općinske administracije.

“Čestitam ostalim uspješnim studenticama, ponosna sam na njih, ali ja kao dobitnica srebrene značke Fakulteta za upravu jedina nisam pozvana na prijem Općine Visoko. Reagujem jer me zanima zašto”, kazala je Omanović za Visoko.co.ba.

Ono što se postavilo kao pravo pitanje jeste koji su privatni interesi “kumovali” ovakvoj odluci općineske administracije, zbog čega je Hanka Omanović i ranije doživljavala neugodnosti.

“Da li se, slučajno, ovakve stvari dešavaju zbog istog razloga zbog kojeg sam odbijena za pripravnički rad u Općini 2017. godine. I tada sam bila dobitnica Povelje Univerziteta u Sarajevu, a dobila sam odbijenicu sa izgovorom da trenutno nije potrebna moja struka. Dakle, u upravi ne traže ljude koji su studirali upravu.

Smatram da bi se Općina trebala brinuti za sve svoje sugrađane, omladinu posebno, pa i za odlikovane koji su u svim drugim općinama dodatno nagrađani, a ne degradirati prema samo sebi znanim kriterijima. Meni moje znanje ne mogu oduzeti, hvala Bogu, niti umanjiti uspjeh, ali se pitam odakle nekom pravo da to i pokuša”, zaključila je Omanović za Visoko.co.ba.

I ovo zaista nije prvi slučaj “klasificiranja” građana Visokog prema raznoraznim kriterijima, o čemu smo i mnogo puta ranije pisali, te je pravo pitanje da li su ovo zaista i konačni dokazi da visočka administracija ne radi u najboljem interesu svih građana, što im je i osnovna zadaća? Odnosno, da li je to pravi dokaz da je, iza svih navodno uspješnih projekata i velikih rezultata, nešto zaista “trulo u državi Danskoj”?

visoko.co.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close