-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Zildžić slobodan sve dok Sud u Tuzli ne prizna stranu presudu: Hoće li izabrati nanogicu ili platiti 36.500 KM!?

POVLAŠTEN STATUS

Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum koji je uhapšeni Salko Zildžić potpisao s Višim javnim tužilaštvom o priznanju krivice.

Ovu informaciju potvrdio je danas za “Avaz” sudija Zoran Milinković.

Sporazum predviđa kaznu kućnog zatvora od godinu dana. Po presudi, kaznu mora izdržavati u mjestu prebivališta, a to je Tuzla.

Jasna procedura

Zildžić je uhapšen prije sedam dana graničnom prijelazu Bajina Bašta nakon što je u njegovom automobilu pronađen pištolj, koji mu je oduzet i neće biti vraćen.

Zildžić se sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Međutim, da bi presuda bila pravosnažna, mora je potvrditi Sud u Tuzli. Naime, li da bi se presuda stranog suda izvršila u Bosni i Hercegovini, neophodno je da je priznaju domaći sudovi u posebnom vanparničnom sudskom postupku.

Nakon priznanja, strana sudska odluka ima snagu domaće sudske odluke i izvršna je pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini. Do tada, do pravosnažnosti, Zildžić može odlučiti da li će prihvatiti kaznu u BiH i nositi nanogicu ili će platiti 36.500 KM i otkupiti godinu zatvora.

Advokat Vlado Adamović, rekao je danas za „Avaz“ da je procedura jasna.

– Pošto je presuda donesena u drugoj državi uobičajeni postupak je međusobno priznavanje presuda. Sada Ministarstvo pravde Srbije obaviještava Ministarstvo pravde BiH koje mora da se obrati nadležnom sudu i onda je odluka tek spremna na izvršenje. On je slobodan do priznavanje presude, jer mu nije određena nijedna mjera zabrane – kaže Adamović.

Ali, kod Zildžića je, podsjećamo, pronađena i iskaznica OSA-e, za koju se utvrđuje da li je original. Ako je bude falsifikovao, pošto u bazi nema zvaničnog podatka o tome, očekuje ga kazna i BiH, zbog krivotvorenja dokumenata.

Šta piše

I tu je zakon jasan.

– Ko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine – piše u članu 373. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH

Piše: Miralem Aščić, avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close