Zijadu Turkoviću i Milenku Lakiću po 40 godina zatvora

Pretresno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je danas prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković i drugi, kojom su na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina osuđeni okrivljeni Zijad Turković i Milenko Lakić, dok je Saša Stjepanović osuđen na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godina zatvora.

(Fena)

Petorica okrivljenih u ovom predmetu osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora.

Istovremeno, Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni su svih optužbi.

Nijaz Zuban oslobođen je optužbi za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i razbojništvom, a što se odnosi na inkriminacije u vezi s pljačkom u Cargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te njegovu navodnu ulogu “insajdera”, dok je Hilmija Mašović oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom.

Optuženi Zijad Turković je oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznuda i pranje novca.

Turković je, istovremeno, oslobođen optužbi za  organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom, te optužbi za organiziranje lišavanja života triju osoba, od kojih su dva pokušaja ubistva i jedno teško ubistvo (tačke 3., 4., 5. i 10. optužnice).

Optuženi Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela, ubistvima, i teškim ubistvom.

Optuženi Saša Stjepanović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama i razbojništvo, te oslobođen optužbi za  krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme te proizvodima dvojne upotrebe, a što se odnosi na nabavku dvije zolje korištene u pokušaju ubistva Anesa Kurbegovića.

Optuženi Fadil Aljović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pomaganje u ubistvu.

Optuženi Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca, te oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom.

Od optuženih Zijada Turkovića i Muamera Zahitovića oduzima se imovinska korist stečena počinjenjem krivičnih djela.

Okrivljeni Zijad Turković, Saša Stjepanović, Muamer Zahitović, Milenko Lakić i Fadil Aljović obavezni su nadoknaditi troškove krivičnog postupka u odnosu na osuđujući dio presude, čiju će visinu Sud naknadno odrediti.

Sud je prema okrivljenima Zijadu Turković, Milenku Lakiću i Fadilu Aljoviću donio Rješenje o produženju pritvora koji može trajati najduže devet mjeseci i to do 28. augusta 2014 godine ili do upućivanja optuženih na izdržavanje kazne zatvora.

U odnosu na okrivljenog Sašu Stjepanovića Sud je donio Rješenje kojim se određuje pritvor koji prema ovom rješenju može trajati devet mjeseci i to do 28. augusta 2014. godine ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Sud je Nijazu Zubanu i Muameru Zahitoviću ukinuo ranije određene mjere zabrane.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj nepravomoćnoj presudi akteri ovog slučaja, koji se terete za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu i pranje novca, imaju pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Inače, suđenje u predmetu Turković i drugi počelo je 6. septembra 2011. godine, po optužnici potvrđenoj 16. juna iste godine, a tokom dokaznog postupka ispitano je 137 svjedoka optužbe i 37 odbrane, te 21 vještak. Istovremeno, u sudski spis uloženo je 798 materijalnih dokaza.
U povodu izrečene presude Tužiteljstvo BiH izrazilo je zadovoljno činjenicom da je Sud odredio oduzimanje velike količine nezakonito stečene imovine, te primjenom instituta proširenog oduzimanja imovine, a što podrazumjeva oduzimanje imovine za koju okrivljeni nisu dokazali da su je stekli legalno.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close