Židovi večeras dočekuju novu 5774. godinu

Židovi večeras dočekuju 5774. židovsku novu godinu, koja se računa od postanka svijeta, odnosno od postanka čovjeka.

”Nova godina nema velike specifikume, osim što se organizira večera na kojoj se jedu slatka jela. Jabuka se umače u med da bi godina pred nama bila slatka. Na stolu se servira i riblja glava, da bi bili glava, a ne rep u narodu. A običaj je da se jede i nar, jer želimo da nam život bude ispunjen kao što je ova voćka”, izjavio je predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci.

Najavio je da ćeŽidovi večeras u Starom hramu, Muzeju Židova na Baščaršiji u Sarajevu obilježiti početak Nove godine tradicionalnom molitvom i večerom.

”Židovi ne slave Novu godinu kao što to rade drugi narodi, jer se svečanost odvija u kućama u krugu obitelji. Nakon Drugog svjetskog rata, kada se broj Židova koji žive u Sarajevu drastično smanjio, običaj je da dočekamo Novu godinu kao jedna velika obitelj”, kazao je istraživač judaike Eli Tauber.

Dodao je da će narednih deset dana Židovi moliti za oprost od grijeha od onih ljudi koje su slučajno ili namjerno uvrijedili ili im nanijeli štetu, odnosno dani pokora.

”Podrazumijeva se da će svi koji se mole dobiti oprost od Boga, ali najvažnije je dobiti oprost od čovjeka”, naglasio je Tauber.

Tijekom tog jednogodišnjeg ciklusa, objasnio je, oni koji su bili dobri, bit će upisani u Knjigu života, a oni koji su zli bit će upisani u Knjigu smrti.

bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close