Žepče: Potpuno uništeno 80 kuća

Općina Žepče je pretrpila velike materijalne štete od nedavne poplave i klizišta. Izvan svojih domova nalazi se oko 2.000 Žepčaka koji su smješteni u Zenici, prihvatnom centru u Begovom hanu te kod svojih prijatelja i rođaka.

“Potpuno je uništeno 80 kuća a još 350 nije uvjetno za stanovanje, odnosno nalazi se u opasnoj zoni”, potvrdio je Mato Zovko načelnik općine Žepče.

U naseljenom mjestu Ćole koje pripada mjesnoj zajednici Željezno polje ispred kuće koja je devet metara u zemlji vidimo postavljen mali šator. Iz šporeta na kojemu se nalazi samo jedna zdjela suklja dim.

Asmir Tutić sa sestrom i bratom sjedi na balkonu trećeg sprata koji sada izgleda kao prizemlje. Nakon što smo uperili svoj objektiv prema njima on povika: “Nemoj bogati slikat. Mnogi nas slikaju a onda skupljaju humanitarnu pomoć na račun nas i bogate se, a mi nemamo što jesti”.

Ali, ubrzo je pristao da priča.

“Izgubili smo sve što smo imali. U pola četiri ujutro desila se ta katastrofa, jedva smo glavu spasili. Predstavnici naše općine i mjesnih zajednica nisu se ni pojavili ovdje. Ni jedan cent donacija nismo dobili. Zaboravljeni smo od svih. Spavam u šatoru. Dole je 9,5 metara nasip zemlje. Moju kuću je je odnijela voda 700 metara. Imam je samo na ovoj fotografiji. Ovo je sestrina kuća koja je 9,5 metara u zemlji. Svi konvoji pomoći idu u Željezno polje”, kaže Asmir Tutić, te ističe:

“Ja ne mogu skakati na kamion i otimat pomoć od nekoga. Istina, ponekad nam dođe Crveni križ i donese hranu. Ovdje je bilo 27 kuća, 27 porodica, to je sve uništeno. Nema kuće koja nije pretrpila djelimičnu ili totalnu štetu. U mene je ovdje od pet porodica sve uništeno”, jada se Asmir, a njegova sestra dodaje kako nemaju struju, vodu, hranu, gdje spavati.

Na pitanje RSE čemu se nada, Asmir navodi:

“Ne nadam se ničemu. Ako nas Evropska unija ne pomogne naši političari i naša vlast neće uraditi ništa. U svim sferama ovdje kod nas je prisutna i korupcija. Znači moram biti SDA, SDS ili HDZ da bi ja dobio neku pomoć. Ja ne želim da sudjelujem u bilo kakvoj stranačkoj igri. Želim kao čovjek da mi se pomogne a ne kao pripadniku neke političke partije.”

Načelnik općine Mato Zovko tvrdi da je općina do sada uradila 11 kilometara novog puta prema mjesnoj zajednici Željezno polje uz rijeku Željeznicu i devet kilometara puta kojim se do Željeznog polja dolazi iz drugog pravca. Sreća je kaže on što nitko nije poginuo, ozlijeđen niti povrijeđen.

“Nemamo stvarno nikakvih problema s povredama, niti sa zaraznim bolestima. Međutim nemamo više ni novaca da plaćamo ljude i njihove strojeve koji su raščišćavali klizišta i pravili nova korita rijeka i potoka. U općini Žepče registriano je 80 velikih i 150 malih klizišta. Trebat će nam pomoć šire društvene zajednice jer ide zima a mnogi građani su ostali bez igdje ičega”, kazao je Zovko.

RSE – Srećko Stipović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close