PolitikaZDK

Zenička bolnica nezakonito podiže 16 miliona maraka komercijalnog kredita!

SDA-SBB PODVALE

PODOBNA DIREKTORICA ZZO POTPISALA: Zenička bolnica nezakonito podiže 16 miliona maraka komercijalnog kredita!

 

Piše: Amarildo Gutić

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona zadužuje se  komercijalnim kreditom kako bi Kantonalna bolnica Zenica isplatila dugove, saznaje Žurnal.

Kredit u vrijednosti 16 miliona KM odobren je na period od 7 godina, sa 5 % kamate koja će biti obračunata nakon što se kredit iskoristi. Gruba računica kaže da će samo kamate iznositi najmanje 3 miliona maraka, a moguće i znatno više. Neki izvori Žurnala tvrde da bi kamate mogle iznositi i 6 miliona!

No, aranžman je nezakonit jer garant kredita za bolnicu može biti samo Vlada ZDK kao osnivač, a nikako Zavod zdravstvenog osiguranja. Pojednostavljeno, Zavod je ustanova koja prikuplja novac kojeg zaposleni odvajaju od svoje plate i može biti utrošen isključivo za potrebe liječenja pacijenata, a ne za vračanje dugova zdravstvenih ustanova nastalih po raznim osnovama.

 

Potpis za direktorski mandat

 

Ugovor sa bankom čiju kopiju posjeduje Žurnal, potpisala je vd direktorica ZZO Mirzeta Subašić, kojoj je Vlada ZDK nekoliko dana ranije mandat produžila posebnom odlukom. Njen tromjesečni mandat istekao je 30. septembra, no vlada na sjednici 13. oktobra donosi izmjenu rješenja kojim rok produžava do okončanja konkursne procedure za izbor novog direktora.

Svjesna ili ne činjenice da je takav kreditni aranžman nezakonit, vd direktorica sa predstavnicima banke i direktorom Kantonalne bolnice Zenica 2.11. potpisuje u ime ZZO ugovor o zalogu na pomenuti kredit.  Time je vjerovatno obezbjedila direktorsku poziciju, ali i odgovornost ukoliko bude preispitivanja zakonitosti ovog kreditnog zaduženja.

Mirzeta Subašić je bila direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK od 2008. do 2012. godine, kada je potpuno neuobičajenom praksom za ovdašnje prilike, smijenjena zbog negativnog revizorskog izvještaja, odnosno gotovo 10 miliona KM gubitka Zavoda nastalog tokom njenog mandata.

Istragu o finansijskoj dubiozi je godinama vodilo Kantonalno tužilaštvo ZDK. Nekoliko dana prije nego što će 30. juna ove godine biti imenovana za vd direktoricu, tužilaštvo saopštava da je istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza !?

 

Kredit će samo odložiti probleme

 

U vrijeme kada je smijenjena, Mirzeta Subašić bila je kadar SDA, a na poziciju 2008 došla je ispred Stranke za BiH. U međuvremenu, postaje član SBB-a.

Istoj stranci u diobi koalicije SDA-SBB pripalo je mjesto predsjednika Upravnog odbora Zavoda, na koje je je 6. oktobra imenovana Nermina Krzić.  Tako zdravstvom u ZDK potpuno upravlja SBB, jer je kadar ove stranke i kantonalni ministar zdravstva Dragoljub Brenjo.

Teško je vjerovati da SDA-ov premijer ZDK Miralem Galijašević nije upoznat sa dešavanjima o nezakonitom kreditnom aranžmanu za Kantonalnu bolnicu, ali je prepustio da svu odgovornost preuzmu kadrovi SBB-a.

Inače, kredit će za zeničku bolnicu značiti samo privremeno, nikako dugoročno rješenje. Bolnici već sada mjesečno nedostaje oko 300 hiljada KM samo za plate. Za dvije-tri godine ponovo će biti u višemilionskom dugu i pitanje je kako će vraćati navedeni kredit, čak i ako ga u međuvremenu „ozakoni“ Vlada ZDK.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close