Zenica obilježava Dan oslobođenja

U Zenici se danas obilježava 12. april, Dan oslobođenja Zenice, a ujedno i Dan Armije BiH, 15. april. Na spomen kosturnici na stadionu Papirna, brojne delegacije boračkih udruženja, političkih stranaka, izvršne i zakonodavne vlasti, položile su vijence u spomen na pale borce i žrtve terora iz Zenice.
– U Drugom svjetskom ratu, protiv okupatora se borilo 1.370 zeničkih boraca, 246 ih je za slobodu dalo svoje živote, a gotovo hiljadu građana Zenice stradalo je u fašističkom teroru. Danas se sjećamo svih naših saboraca i poručujemo da se protiv fašizma današnjice moramo boriti, – rekao je u obraćanju prisutnima, Milivoje Marinković, učesnik narodno-oslobodilačke borbe i potpredsjednik Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata općine Zenica.
Općinski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata, Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata općine Zenica i JOB Unija veterana, zajednički su priredili obilazak spomen obilježja u Zenici. Na centralnom, Kameni spavač, prisutni su se prisjetili ratnog puta Trećeg armijskog korpusa i položili vijence. Delegacije boračkih udruženja i političke vlasti, obišle su i grobove i mezarja pripadnika Armije BiH na Prašnicama i u Crkvicama.

rtvze

Promovisan srednjovijekovni katapult u prirodnoj veličini

Uz Dan oslobođenja Zenice od fašizma, danas je na prostoru Trga Alije Izetbegovića, promovisana replika srednjovijekovnog bosanskog katapulta, autora Jasmina Fejzića.
– Nastavak je ovo priče o životu i prilikama u srednjovijekovnoj Bosni, – kazao je Fejzić ovom prilikom i najavio da će Zenica uskoro na jednom mjestu imati repliku više autentičnih simbola života prastanovnika ovih prostora. Promocija je počela osvrtom na srednjovijekovne prilike života i načina ratovanja, nakon čega je katapult praktično isprobao načelnik, Husejin Smajlović. Ideja o izgradnji srednjovijekovnog katapulta u prirodnoj veličini rodila se u glavi zeničkog umjetnika, Jasmina Fejzića, prošle godine, u vrijeme održavanja Sajma poljoprivrede i narodnog stvaralaštva, kada je na otvorenom izložena njegova replika ilirskog broda.
– Tada sam vidio da nešto nedostaje. Moja je vizija, brod sa nekoliko katapulta u blizini, koji će zajednički činiti cjelinu srednjovijekvnog bosanskog ambijenta, – rekao je Fejzić. Ovoga puta, novac za materijal zajednički su obezbijedili Općina Zenica i ministarstvo privrede, a projekat izgradnje srednjovijekovnog parka, podržava i zenička Asocijalcija Mostovi prijateljstva, odnosno mreža zeničkih nevladinih organizacija.
– Radio sam neprestano 20-ak dana, po 12 sati, a cilj mi je nastaviti priču o životu ljudi stare Bosne, – kaže Fejzić, koji se nada da će na mjestu abjuracije u Kulinovo vrijeme, u parku između stadiona Bilino polje i Lamele, biti izgrađen Park srednjovijekovne Bosne i tu postavljene vijerne replike predmeta koji su se u tom periodu koristili.

rtvze

Čestitka premijera povodom Dana oslobođenja Zenice

Poštovane sugrađanke, poštovani sugrađani, na današnji dan, prije 68 godina, naš grad, grad Zenica je oslobođen od fašističke okupacije koja je trajala četiri godine. Iako su se u periodu od 68 godina u Zenici desile promjene koje su, u potpunosti, izmjenile i sliku grada i sliku društvene zbilje, ipak, uvijek je dobro sjetiti se vremena kada su antifašisti u borbi protiv fašizma pokazali da je Bosna i Hercegovina, po svom biću, antifašistička, da su Bosanci i Hercegovci, po svom biću, oni koji su na strani pravde, na strani dobrote, na strani svjetlosti, a protiv svega onoga što ugrožava ljudsko dostojanstvo, ljudsku slobodu i ljudske živote. Sjećajući se ovog datuma, želim svima nama da radimo što je najbolje moguće, da radimo kako najbolje umijemo, da naš grad razvijamo u interesu njegovih građana i da naš život svakim danom, svakom godinom, bude sve bolji i bolji.
Sretan vam 12.april, Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu.
S iskrenim poštovanjem i uvažavanjem
PREMIJER   mr. sci. Fikret Plevljak, dipl. ing.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close