Općine BiHPolitika

Zenica: Gradimo nove fontane, a stare zatrpavamo smećem

NOVI FETIŠ GRADSKIH VLASTI: Gradimo nove fontane, a stare zatrpavamo smećem

 

Tekst i fotografije: Amarildo Gutić

Nakon bezbroj kružnih tokova gradski čelnici Zenice imaju novi fetiš: izgradnju fontana. Neposredno nakon početka rekonstrukcije ulica koje graniče sa pješačkom zonom u centru grada, odnosno uspostavom još jedne raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja najavljena je instalacija još jedne fontane.

Podsjetimo, početkom aprila ove godine, povodom okončanja izgradnje Glavne gradske magistrale (GGM) na ulazu u rad puštena je u rad velika fontana na sredini kružnog toka vrijednosti 220 hiljada KM. Zašto baš tu pitanje je za ramišljanje, jer su jedini prolaznici na ovom području radnici Mittala u 7 i 15 sati, po dolasku i odlasku na posao.

Dodatni paradoks je da fontanu krasi i ploča-zahvalnica Kraljevini Saudijskoj Arabiji koji je sa 25 miliona dolara kreditor projekta GGM-a!?

Umjesto izvinjenja što je projekat izgradnje GGM-a umjesto dvije trajao četiri godine, gradski čelnici su se dosjetili kako da se opravdaju : izgradićemo fontanu!

“Ova fontana će biti svojevrstan poklon svim građanima Zenice na razumijevanju i strpljenju tokom izgradnje GGM-a i drugih radova”, izjavio je direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica Mirsad Heleg.

Heleg naravno ne navodi šta će biti sa rupom ispred zgrade gradske uprave,  koja bi odavno trebala biti fontana i to na mjestu gdje bi zaista značila osvježenje, ako ništa onima koji satima čekaju u redu na općinskim šalterima.

Podsjećanja radi, kada je svojevremeno postojala namjera da se dovrši izgradnja ove fontane, reagovali su SDA ćudorednici jer je centralna figura fontane bila – polunaga kupačica.

Istovremeno na području grada Zenice postoji još 6 fontana, iz predratnog te poratnog perioda i niti jedna nije u funkciji (pogledaj galeriju). Umjesto održavanja istih, grade se nove, jer novi radovi znače i nove „talove“, uči nas dosadašnje iskustvo.

Ako gradski čelnici nastave sa ovakvim načinom zahvale građanima na strpljenju, Zeničani uskoro mogu očekivati, primjera radi, postavljanje spomenika psima lutalicama kao „svojevrstan poklon svim građanima Zenice na razumijevanju i strpljenju tokom beskrajne izgradnje“ – azila za pse, a možda  u bućnosti osvane i neka skulptura sa motivom radijatora kao podsjećanje da je Zenica nekada imala centralno grijanje…

(zurnal.info)

 

 

FOTO: zurnal.info
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close