Zenica: „Bogatstvo različitosti – kapital i zalog zajedničkoj europskoj budućnosti“

Europski pokret u BiH i Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici (OMS), u partnerstvu s općinom Zenica i općinskim načelnikom Husejinom Smajlovićem, 21. svibnja 2013. organizirali su javnu tribinu u velikoj dvorani Općine u Zenici na temu: „Bogatstvo različitosti – kapital i zalog zajedničkoj europskoj budućnosti“. Glavno predavanje na tribini održao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Javnoj tribini prethodio je susret načelnika Općine Zenica gosp. Smajlovića i njegovih suradnika s kardinalom Puljićem te članovima spomenutog Odbora: ravnateljem Katoličkog školskog centra u Zenici don Antom Ledićem koji je trenutno predsjedatelj i ravnatelj Odbora, glavnim imamom Medžilisa Zenica Jakubom ef. Salkicom, protojerejom u Zenici Bojanom Glišićem, predsjednikom Jevrejske općine Jakobom Montiljom i zamjenikom veleposlanika Slovačke u BiH Viktorom Boreckym koji je podržao ovaj projekt.

Uslijedila je javna tribina u dvorani Općine. „Ovaj pokret već godinama realizira projekt bogatstvo različitosti u BiH iz razloga što smatramo da religijske zajednice imaju važnu ulogu u razvoju društvenih odnosa“, kazao je moderator tribine gosp. Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u BiH.

Pozdravnu riječ svima prisutnima izrekao je u ime Odbora Općine Zenica Jakub efendija Salkica posebno zahvalivši kardinalu Puljiću na odazivu. Naglasio je da grad Zenica ima dugu tradiciju poštivanja religijske različitosti i sveukupne tolerancije.

Kardinal Puljić je u održao prigodno izlaganje na temu: “Bogatstvo različitosti – kapital i zalog zajedničkoj europskoj budućnosti“. Kazao je da ljude u BiH obilježava identitet koji je nacionalni, vjerski i kulturni kazujući da je Božja stvaralačka moć tolika da se pred njom treba diviti, upoznavati je i prepoznavati. Govoreći o jednakopravnosti kao važnom elementu za suživot, naglasio je da u društvenom životu usklađivanje znači živjeti zajedno, odnosno da, „surađujući oko istih načela, jest osnovno pravo da je svaki čovjek vrijedan poštovanja, da ima ista prava i da u društvu treba vrednovati život kao dar Božji“. Govoreći o slobodi savjesti, istaknuo je da je svakom čovjek ugrađen etički kriterij koji se naziva savjest, ukazujući da zato postoje društvene strukture koje pravednim zakonima štite od manipulacije slobode savjesti i svake ljudske slobode, naglašavajući dostojanstvo svake osobe, koje je izvorno pravo čovjeka da živi slobodu savjesti i izražava svoje religiozne osjećaje. Govoreći o međureligijskom dijalogu, naglasio je da taj dijalog „počiva u tom dostojanstvu ljudske osobe i slobode savjesti da svatko živi svoje uvjerenje“. „Svoje voli – tuđe poštuj. Nema dijaloga bez poštivanja, priznanja i prihvaćanja drugoga i drugačijega. Dijalog se ne gradi niti putem ekstremizma niti putem sinkretizma. To je velika varka koju se često nameće u javnosti. To je manipulacija kojom se želi optužiti različitost za izvor sukoba. Nema alternative dijalogu“, kazao je kardinal Puljić.

U vezi s pluralizmom kardinal Puljić je naglasio „da život u demokratskom političkom sustavu ne bi se mogao plodonosno razviti bez djelatnog, odgovornog i velikodušnog uključivanja svih, dakako, u različitosti, i komplementarnosti oblika, razina, dužnosti i odgovornosti“. Govoreći o različitosti u BiH u perspektivi EU, iznio je mišljenje da ni BiH ni EU nemaju budućnosti, ako se svaki čovjek ne bude jednako vrednovao u svojim pravima i dostojanstvu, naglašavajući važnost da svaka stranka, svaka nacionalna i vjerska zajednica ozbiljno vodi računa o onome što za sebe traži, to isto prizna drugome i drugačijemu. „To je budućnost EU u našoj različitosti. Princip ujedinjavanja je čovjek, njegova prava i dostojanstvo, njegove sposobnost i vrednote. Treba mjeru čovjeka staviti u središte“, kazao je kardinal Puljić.

Uslijedila je plodna diskusija, a članovi OMS-a darovali su kardinalu Puljiću monografiju: „Novo lice Zenice“, a knjigu „Povijest Islama“ darovao mu je ef. Salkica.
(kta)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close