Kultura življenjaLifestyle

Zemlja moli za minutu šutnje

National Geographic Hrvatska i dubrovački fotograf Zoran Marinović u povodu Dana planeta Zemlje: Priroda govori, ali čovjek je ne sluša

 

National Geographic Hrvatske i zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost Lauba predstavljaju izložbu fotografija svjetski poznatog dokumentarnog fotografa, snimatelja i humanitarca Zorana Marinovića. Izložba je simbolično otvorena 22. ovog mjeseca na Međunarodni dan planeta Zemlje, a naziv postava “Minuta šutnje” simbolizira univerzalnu poruku razumljivu svim ljudima diljem svijeta o potrebi očuvanja planeta Zemlje od uništavanja i onečišćenja.

Briga za planetu

Iz National Geographica Hrvatske ističu da se ovom izložbom želi osvijestiti javnost o važnosti brige za planet Zemlju i potrebi njezina očuvanja, što je u duhu sve relevantnije misije zbog koje je Društvo National Geographic i utemeljeno: da nadahne ljude da se skrbe o planetu. Od Australije do Aljaske, kroz džungle Amazonije, preko vrhova Himalaja ili duž rijeke Kongo, ako stavite prst preko usta i kažete pssst, svaka će osoba razumjeti da pokazujete – tišinu. To je univerzalan simbol, kao što je univerzalan ovaj naš globalni problem: zatopljenje i onečišćenje, uništavanje Zemlje, poručuju organizatori izložbe.

Dubrovački fotograf i reporter Marinović sa svojom kamerom obišao je cijeli svijet. Svojevremeno je izabran u top 24 najbolja svjetska fotografa putovanja. Pobrao je niz nagrada i priznanja, a njegove fotke objavljivane su i izlagane u prestižnim galerijama od New Yorka do Pariza.

Svoju posvećenost mediju fotografije može sažeti u jednu rečenicu, a koja glasi:

“Spreman sam zbog jedne dobre fotografije čučati na nekoj grani cijeli dan”. Marinović za sebe kaže da pripada generaciji koja je odrastala uz National Geographic i nezaboravne reportaže ih svih dijelova svijeta objavljivane na stranicama ovog kultnog časopisa.

Sve se mijenja

U povodu svoje zagrebačke izložbe pod okriljem National Geographica Hrvatske, Marinović poručuje: “Moramo shvatiti. Danas se sve mijenja. I sve će se promijeniti. Povratka na staro više nema. Promjene su tu, već jasne, vidljive. Priroda se mijenja. Život nastaje. Život nestaje. No, ne treba biti pesimist. Još nije prekasno da se izbjegne ono najgore. Još nije kasno da počnemo mijenjati najprije sebe kako bismo bili manje okrutni prema drugima. Kriza je velika, sveobuhvatna, ona mijenja sve. Mijenja čak i ono što danas možemo učiniti, ali i ono čemu se možemo nadati. Napredak u svojoj formuli uspjeha još uvijek kalkulira eksploataciju, zagađenje i na kraju … razaranje. Priroda govori. Ali čovjek je ne sluša. Stanite zato samo na trenutak. Zemlja svakom od nas kaže pssst. Tiho. Moli nas za minutu. Minutu šutnje. Poslušajmo Zemlju jer bi se jedna minuta mogla pretvoriti u vječnost. A prilike za bijeg neće biti”.

 

Oslobođenje

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close