Zemaljski muzej bit će otvoren u maju?

“Hitno otvorite Zemaljski muzej!”, zahtjev je koji su protekle sedmice bh. intelektualci Haris Pašović, Ognjenka Finci, Zdravko Grebo, Bojan Hadžihalilović, Srđa Hrisafović i Asim Mujkić uputili Vijeću ministara i vladama RS i FBiH.

Pismo u kojem su nedostupnost Muzeja za javnost nazvali anticivilizacijskim činom i zatražili privremeno rješenje, uputili su predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Vjekoslavu Bevandi (HDZ BiH), predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću (SDP) i predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović (SNSD).

Svijest o urgentnosti

– Ima indicija da će Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici (danas, op. a.) poduzeti neke korake. Imali smo niz razgovora posljednju sedmicu o privremenom rješenju. Ne želimo da prejudiciramo pitanje statusa i dugoročno rješenje. Ali, Muzej ne smije da pati, zbirka je ugrožena. Uposlenici ne primaju plaće, publika ne može doći da gleda eksponate. Sada je fokus na Sarajevu povodom obilježavanja stogodišnjice od atentata, od maja dolaze mnogi značajni gosti iz cijelog svijeta i jednostavno ne može se više izdržati da Muzej ne radi. Mislim da je ta poruka došla do odgovornih – kazao nam je Pašović.

On vjeruje da bi Muzej već u maju trebao ponovo otvoriti vrata, ističući da će Federalna vlada uputiti pismo Ministarstvu civilnih poslova u kojem će zatražiti da privremeno preuzmu Zemaljski muzej.

– Tako su mi rekli, ali ne znam da li će to i uraditi. Nisam dobio povratnu informaciju šta su odlučili. Svijest o urgentnosti rješenja pitanja Zemaljskog muzeja, bar na privremenoj osnovi, vrlo je velika. Očekujemo neku akciju, a narednih dana ćemo znati kako će ona izgledati. Čak i ako ne bude konkretnih poteza, nastavit ćemo vršiti pritisak – poručio je Pašović.

Moralni pritisak

Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja, nije optimističan da će Muzej uskoro biti otvoren. Kaže da je i ranije Akademija nauka slala pismo podrške, zatim akademici Esad Duraković i Sulejman Redžić dok je bio živ, a podršku su davale i Američka i Austrijska ambasada, Rektorat Univerziteta u Sarajevu i mnogi drugi.

– Pismo podržavam i više je nego korektno, ali to se ne rješava na taj način, osim što je to neka vrsta moralnog pritiska. Neko, ipak, mora preuzeti finansiranje institucije da bi se sve ostalo moglo rješavati, a to neće niko. Ne vjerujem da će biti neke reakcije. I svi trebaju znati da mi ne možemo muzej privremeno otvoriti nekoliko mjeseci i opet ga zatvoriti. Moramo imati stalno rješenje i finansiranje da bi se Muzej otvorio – poručio je Busuladžić.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close