PolitikaRegion

Željko Marušić: Moramo zatvoriti granicu sa Slovenijom

Prometni stručnjak: Moramo zatvoriti granicu sa Slovenijom

(Piše: M.V. – index.hr)

 

GUŽVAMA na graničnim prijelazima se ne nazire kraj. Pred nama je treći vikend u kojemu će se stvarati kilometarske kolone na graničnim prijelazima prema Sloveniji. Štete koje pritom nastaju na svim razinama, a tiču se hrvatskog turizma su neizmjerne.

Slovenija vodi hladni rat protiv Hrvatske

“Slovenija vodi hladni rat protiv Hrvatske. Postoje problemi u uredbi Europske unije o sustavnoj kontroli granica, postoje i problemi s provedbom te uredbe, no vidljiv je i politički pritisak Slovenije. Namjerno se radi na način kako bi se Hrvatskoj nanijela što veća šteta”, rekao je prometni stručnjak Željko Marušić u razgovoru za Index.

Kaže kako Slovenija želi vratiti arbitražni postupak oko granica i upravo sa stanjem na graničnim prijelazima ucjenjuje Hrvatsku. “Postupak granične kontrole na prijelazima može biti brži i sporiji, Slovenci rade u prvoj brzini”, dodaje Marušić i nastavlja kako je šteta i to ona dugoročna, već napravljena. “Svakim danom ona se samo dalje generira i povećava”, smatra.

“Mi već sada imamo štetu u iznosu od oko 100 milijuna eura manje zarade”, kaže Marušić i dodaje kako u ovoj situaciji nema kraja ako se nešto ne učini. Predlaže da se “otvore pitanja s Europskom unijom, zaštite nacionalni interesi i da se pristupi oštrijim mjerama te se tako na pritisak Slovenije odgovori pritiskom”.

Rješenje – zatvaranje granica prema Sloveniji

Prometni stručnjak Željko Marušić napominje i kako nastale gužve ugrožavaju sigurnost u prometu. “Ljudi u kolonama gube vrijeme, postaju nervozni, dočekaju prolazak preko granice i onda pritisnu gas kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme, što nikako nije dobro za dugotrajnije vožnje”, dodaje.

“Ono što smatram kao jedino rješenje je odluka Sabora o zatvaranju granica sa Slovenijom. I to odluka s odgodom. Tu se radi o ekstremno ‘zloćudnoj’ situaciji pa tako treba i djelovati. Treba osmisliti mjere zatvaranja granice i primijeniti ih s odgodom, u trenutku kad situacija s gužvama na graničnim prijelazima eskalira”, smatra Marušić.

Plenković i Grabar-Kitarović zakasnili s reakcijom

Dodaje kako je Europska unija napravila niz pogrešaka u krivoj procjeni izbjegličke krize, a “problem se sada lomi preko naših leđa. Nastala je dugoročna šteta jer su brojni gosti u turizmu izgubljeni trajno”.

Smatra i kako je reakcija premijera Plenkovića i predsjednice Grabar- Kitarović došla sa zakašnjenjem jer su “trebali reagirati odmah, prije nego su gužve uopće nastale”, kaže Marušić.

Goste usmjeriti preko Mađarske i dati im vaučere za autocestu

Nakon zatvaranja granica prema Sloveniji, Marušić smatra i da bi “goste trebalo primiti preko Mađarske i zauzvrat im dati vaučere u visini cestarina” što bi im nadoknadilo eventualni gubitak zbog zatvorenih granica.

“Izgleda da Slovenija inzistira na kaosu i kolonama koje bi uskoro mogle biti na desetke kilometara duge, stoga nema druge nego lupiti nogom o pod i odlučiti o zatvaranju graničnih prijelaza sa Slovenijom, kako bi nas Europska unija napokon doživjela ozbiljno”, kaže Marušić.

EU bi trebala Hrvatskoj refundirati gubitke

Činjenica je da je hrvatska stekla na samom početku sezone loš imidž i da je niz malih hotelijera koji su prve sunčane dane čekali s nestrpljenjem kako bi si osigurali opstanak. “Europska unija bi trebala refundirati Hrvatskoj štetu i prisiliti Sloveniju na prestanak ucjena kako bi gužve bile one koje su očekivane u sezoni”, smatra Marušić i dodaje kako je “loše da situacija ide k zaoštravanju odnosa, a Slovenija odgovara s još zaoštravanja”.

Ako se ništa ne promijeni – očekuje nas kaos na prometnicama

“Ovo ljeto očekuje nas prometni kaos u kojem će i pola Slovenije biti blokirano kolonama prema granici s Hrvatskom samo zato što Slovenija nije ništa naučila do sada iz dosadašnjih sporova s Hrvatskom. I dalje iz nekog čudnog razloga idu nama, ali i sebi na štetu. Mi smo do sada u gubitku oko 100 milijuna eura, oni su izgubili oko 50 milijuna eura”, kaže Marušić i dodaje kako zbog gužvi na granicama hrvatski turisti odustaju od odlaska na, primjerice, Bled, Slovenci gube novce na prometnicama i trpi i njihov turizam.

Zakazao je i Orepić

“Zakazao je i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je razgovarao s čelnicima policije EU, zakazali su naši parlamentarci, predsjednica i premijer, a zbog njihovih propusta mi na granicama imamo nehumane uvjete u kojima su našim gostima narušena temeljna ljudska prava tijekom višesatnih čekanja na prolazak granične kontrole”, nastavlja Marušić.

Rješenje problema vidi u tome da se ‘sjedne za stol’ sa Slovenijom i pokuša riješiti problem bez njihovog ucjenjivanja. U protivnom, “ostaje nam dići glas u EU i imati rješenje probleme koji su nastali na granicama”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close