-TopSLIDEKultura

Željko Komšić rođen je 20.01.1964.

Željko Komšić je bosanskohercegovački političar i hrvatski član Predsedništva BiH. Rođen je 20. januara 1964. godine u Sarajevu. Oženjen je Sabinom Komšić, sa kojom ima ćerku Lanu. Živi i radi u Sarajevu.

Komšić je osnivač i predsednik političke partije Demokratska fronta (DF). Kao kandidat Socijalističke partije Bosne i Hercegovine dva puta je biran za hrvatskog člana Predsedništva BiH. 2018. godine na oktobarskim izborima osvojio je i treći mandat. Osim toga, u dva mandata je obavljao funkciju načelnika Opštine Novo Sarajevo, te bio ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Željko Komšić rođen je 20. januara 1964 godine u Sarajevu, gdje se redovno školovao i diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom školovanja bio aktivan u studentskom pokretu. Završio Georgetown Leadership Seminar (Edmund A. Walsh School of Foreign Service, Georgetown University,Washington, D.C.)

U 1992. godini radio je kao diplomirani pravnik u Zavodu za mirovinsko osiguranje BiH. Odmah nakon početka agresije na BiH, dobrovoljno pristupio u redove Armije BiH, te je pokazao izuzetnu hrabrost u odbrani Sarajeva i odlikovan je najvišim ratnim odlikovanjem “Zlatni ljiljan”. U vojsci je dobio čin natporučnika i na vlastiti zahtijev demobilisan početkom 1996. godine.

Od 1996. do 1998. godine radio je u Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH. Aktivno politički djeluje u Socijaldemokratskoj partiji BiH i biva izabran za vijećnika grada Sarajeva. Od 1998. do 2000. godine obavlja dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Sarajeva. Na lokalnim izborima 2000. godine izabran je za vijećnika, a potom za načelnika općine Novo Sarajevo, gdje ostaje na dužnosti do jeseni 2001. godine.

Nakon uspostave diplomatskih odnosa BiH sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, 2001. godine postavljen je na dužnost prvog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Beogradu. U proljeće 2003. godine dao je ostavku na dužnost ambasadora BiH u SRJ u znak neslaganja sa nacionalističkim konceptom vlasti u BiH.

Izabran je u najuže rukovodstvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2004. godine obavljao je dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva. Na lokalnim izborima 2004. godine je pobijedio i izabran je za načelnika općine Novo Sarajevo.

Na kongresu SDP BiH izabran je za dopredsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a na općim izborima 2006. godine u BiH kandidirao se za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, pobijedio je i izabran na dužnost člana Predsjedništva BiH sa četvorogodišnjim mandatom, počev od 01. oktobra 2006. godine. Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzeo je 06. jula 2007. godine.

Nosilac je odlikovanja Svete stolice Commando con placca dell'Ordine Piano. Komšić je, također i počasni građanin St. Louisa (Missouri, USA) i El Pasa, (Texas, SAD).

Historija.ba

Privatni život

Željko Komšić je rođen 1964. godine u Sarajevu. Otac Marko je po nacionalnosti Hrvat, a majka Danica, rođena Stanić, je bila Srpkinja. Danica je tokom rata u BiH poginula u rodnom Sarajevu. Željko se izjašnjava kao Hrvat, kršten je u katoličkoj crkvi, ali se kasnije deklarisao kao agnostik. Svoju sadašnju suprugu Sabinu Komšić upoznao je pre rata. Živeli su u istoj zgradi, on na petnaestom, a ona na desetom spratu. Sabina je po zanimanju građevinski tehničar. Pre početka rata pohađala je Građevinski fakultet u Sarajevu, ali su se posle rata prioriteti promenili pa je odustala od daljeg školovanja. U jednom od retkih intervjua koji je dala za medije Sabina je ispričala kako su se upoznali. Počeli su da se zabavljaju 28. avgusta 1992. godine, a venčali se 28. avgusta 1996. godine. Prema njenim rečima, na rođenje ćerke Lane čekali su deset godina. Sabina je imala nekoliko vantelesnih oplodnji, a nakon sedmog puta Lana se rodila. Kako sama priznaje Sabina ne voli mnogo da se eksponira u javnosti i nije zainteresovana za politiku, ali svog supruga podržava u svemu što radi.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/politika/zeljko-komsic/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close