Željko Komšić: Pobjedili smo zlo u ratu, pobijedit ćemo kriminal i lopovluk u miru

Na današnji dan, 2. maja 1992. godine pripadnici bivše JNA i paravojnih formacija bosanskih Srba pokušali su presjeći grad Sarajevo, zauzeti sve ključne lokacije i osvojiti Predsjedništvo BiH.

No, pripadnici Teritorijalne obrane i Patriotske lige osujetili su ovaj pokušaj neprijatelja, te spasili Sarajevo, a samim tim i BiH. Mnogi su dali svoje živote braneći ovu zemlju. Na ovaj dan Sarajevo se sjeća njih i odaje im počast.

“O značaju 2. maja za odbranu Sarajeva, a samim tim i BiH mislim da je izlišno govoriti. Svi oni koji su to proživjeli, ali koji nisu a imaju hladnu glavu, znaju šta se dešavalo tog dana. Cijeli taj haos koji je nastao u Sarajevu pokušajem, prije svega, jedinica JNA da presjeku grad i zauzmu ključne pozicije u gradu, a nemojte zaboraviti da je istovremeno predsjedavajući Predsjedništva tada bio zarobljen od strane tih istih jedinica, izvojevati u tom trenutku takvu vrstu bitke svakako je bilo veliko s obzirom na materijalno-tehnička sredstva s kojim su tadašnje jedinice Teritorijalne odbrane raspolagale i organizaciju ipak je to bila velika stvar i velika bitka. Tog trenutka počinje onaj ratni pakao za Sarajevo i Sarajlije koji se završava potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić se   osvrnuo  su se i na težak položaj boračke kategorije koji su odbranili ovu zemlju te iznijeli mišljenje da li su borili za ovakvu BiH.

“Ja ne vjerujem da ćete naći puno njih koji će reći da jeste. Očekivalo se malo više pravde, pogotovo prema tim ljudima koji su uzeli puške i branili ovu zemlju. Očekivalo se da država bude pravičnija, bolje organizovana, da nema ovoliko nepravde, korupcije, kriminala, lopovluka. Danas jednostavno kod ljudi teško možete vidjeti osmijeh na licu zbog cijele situaciju u BiH”, kazao je Komšić.

tačno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close