Željko Komšić i Naša stranka počeli stvaranje građanskog demokratskog bloka za izbore 2014!

U utorak naveče u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u strogoj tajnosti i bez prisustva kamera, održan je dvosatni sastanak najužeg vrha Naše stranke i člana predsjedništva BiH i bivšeg člana SDP-a Željka Komšića, saznaje DEPO PORTAL

Kako DEPO PORTAL saznaje iz pouzdanih izvora, bivši član predsjedništva SDP-a BiH Željko Komšić i čelnici Naše stranke dogovorili su sinoć stvaranje građanskog demokratskog bloka za izbore 2014. godine.

Podsjećamo, DEPO PORTAL je ranije pisao o tome da su prvi pregovori o stvaranju građanskog demokratskog bloka, svojevrsne ‘Kukuriku koalicije’ za BiH, počeli još sredinom prošlog mjeseca.

Naime, u oktobru je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održan prvi tajni sastanak ljevičarskih i građanskih političkih stranaka i samostalnih predstavnika. Tema prvog sastanka je bilo formiranje demokratskog političkog bloka.

Prvom sastanku je, međutim, prisustvao izaslanik Željka Komšića, no ovaj put lično je Komšić bio domaćin novih pregovora na ovu temu.

Kako smo tada pisali, razgovaralo se o stvaranju fronta koji će zajednički nastupati u trenutnim političkim odnosima ali i pripremama za izbore 2014. Najviše vremena, ipak, potrošilo se na raspravu šta da se raditi sa SDP-om, tj. da li treba sa najvećom socijaldemokratskom partijom u zemlji ići u stvaranje buduće koalicije.

Podsjećamo, potpredsjednik Naše stranke, poznati bh. reditelj Danis Tanović je u nedavnom intervjuu za DEPO PORTAL, na pitanje dokle se došlo s osnivanjem građanskog demokratskog bloka, odgovorio:

– Ako ne mislite radi ostanka u vlasti promiskuitetno mijenjati svoje političke partnere, onda se trebate povezivati sa strankama koje pripadaju vašoj ideološkoj porodici. Jedino pošteno prema glasačima je da im prije izbora kažete ne samo šta ćete, nego i s kim ćete to uraditi. Veliki dio SDA-ovih i SBB-ovih glasača se razočarao jer su glasali za nacionalnu stranku, a probudli se u krevetu sa strankom koja se zove socijaldemokratska. I obrnuto, naravno. Zbog toga je važno, a mi mislimo da je to neophodno i hitno, da dođe do formiranja prograđanskog bloka ljevice i centra za izbore 2014.

Najavljujući formiranje građanskog demokratskog bloka na bh. političkoj sceni, i to u vrlo skoroj budućnosti, Tanović je na kraju intervjua za DEPO PORTAL decidno zaključio:

– Oni koji se na političkoj areni i dalje misle takmičiti u kriminalu i u tome ko je najveći  Bošnjak, Srbin ili Hrvat, na jednu stranu, a mi koji mislimo da svi građani ove zemlje imaju pravo na dostojantven život od svog znanja i rada i da svi moraju biti ravnopravni na svakom pedlju svoje zemlje – na drugu!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close