Željka Cvijanović u Beogradu: Republika Srpska je država u nastajanju

U Zadužbini Ilije M. Kolarca, premijerka bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je sa predstavnicima zavičajnih udruženja iz Bosne i Hercegovine koja djeluju u Srbiji, javlja dopisnik Anadolije.

Na početku sastanka, Cvijanovićeva je podijelila plakete zahvalnosti onim udruženjima koja su se istakli sa prikupljanjem pomoći za Republiku Srpsku, za saniranje posljedica poplava, koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju.

Tokom svog obraćanja predstavnicima udruženja ili kako je Cvijanovićeva rekla, svojim sunarodnicima, koji čitav niz godina žive u Srbiji, ali su ostali u trajnoj vezi sa prostorom odakle dolaze, što se manifestovalo kroz čitav niz aktivnosti, premijerka je rekla da je danas prije svega bila ovdje kako bi im izrazila zahvalnost.

„Danas sam bila ovdje da im se zahvalim na podršci koju su pružili Republici Srpskoj i Vladi Republike Srpske u vrijeme kada smo imali velike poplave, stradanja. Oni su se nesebično stavili na raspolaganje našim institucijama, ali isto tako i sami organizovali i prikupljali i donatorsku pomoć i sredstva uplaćivali na račune i bili u stalnom kontaktu sa nama”, rekla je Cvijanovićeva u izjavi novinarima nakon sastanka.

Odgovarajući na pitanja koja su predstavnici Udruženja njoj uputili, Željka Cvijanović je rekla da je bilo mnogo pitanja, ali da je najviše onih koja se odnose na povratničku populaciju za prostor Sanskog Mosta ili Drvara.

„Tamo su povratnici, Srbi suočeni sa brojnim problemima, nemaju nova naselja, radna mjesta, odnosno nemaju priliku da budu zaposleni, smatraju se građanima drugog reda i naravno da očekuju podršku institucija Republike Srpske”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da im je ona rekla da podrška postoji, možda ne dovoljno dobra da bi se odrazila na život građana, ali da se mora razumjeti to „da su RS i Federacija dva odvojena administrativna prostora i da RS ne može da se miješa ili uređuje stvari koje su u Federaciji”.

Ono što je premijerka željela da podjeli sa svojim sunarodnicima u Srbiji jeste to kakva je situacija u Republici Srpskoj:

„Iznijela sam određene parametre i činjenice da dokažem da smo mi uspjeli da funkcionišemo skladno čak i u vrijeme svjetske ekonomske krize, te da nas ni ova velika poplava, ni neki drugi izazovi nisu omeli i nismo prestali da izvršavamo svoje obaveze. Nismo odustali od svih onih velikih i važnih projekata.”

Navodeći da je njeno političko i ljudsko uvjerenje da je „Republika Srpska jedini format u okviru kojeg može da se ostvaruju prava srpskog naroda u BiH”, Cvijanovićeva je istakla da je RS „zrelo društvo i da time što daje mogućnost da se razvija nacionalno biće srpskog naroda, nipošto ne smije da uskraćuje prava nikome drugome, onima drugima, koji to nisu”.

„Po tome se i ogleda zrelost RS, takođe, rekla sam predstavnicima udruženja i da ja očekujem da će ona u budućnosti biti jača i snažnija, a inače vjerujem da je Republika Srpska država u nastajanju i da su mnoge stvari tamo već predodređene”, izjavila je Željka Cvijanović danas u Beogradu.

Takođe, premijerka bh. entiteta RS rekla je i da je na današnjem sastanku govorila i o njenoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH:

„Idem tamo da se dogovorim, ili da ne frustriramo jedni druge ili da se dogovorimo da rešenje bude nešto drugo, ukoliko nismo u stanju da ne maltretiramo jedni druge.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close