Željezničari jutros u štrajku, putnički vozovi ne saobraćaju

Generalni štrajk zaposlenih u Javnom poduzeću “Željeznice FBiH” počeo će jutros u 7 sati.
– U štrajku su svi sindikati koji djeluju u Željeznicama FBiH – izjavio je za Fenu Igor Boban, predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture Željeznica FBiH.

Ne saobraćaju putnički vozovi na relacijama Sarajevo-Banja Luka i Sarajevo-Čapljina, a u funkciji je 40 posto teretnih vozova, kako bi se obezbijedio minimum prijevoza roba te kako komintenti ne bi trpjeli zbog štrajka, kaže Boban.

U štrajku, kaže, ostaju dok se ne ispune zahtjevi za isplatu plaća 4.000 uposlenih u Željeznicama FBiH.

Željezničari koji su u štrajku optužuju menadžment JP “Željeznica FBiH” za neisplatu plaća, iako kako navode, novac je prebačen nakon prekjučerašnjeg sastanka između sindikata Željeznica FBiH i predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija na kojem je donesen zaključak da će Ministarstvo financija prebaciti tranšu za junske plaće za Željeznice FBiH a što je i učinjeno.

S druge pak strane iz Uprave Željeznica FBiH navode kako ne postoji zakonska osnova za isplatu neto plata te da nisu u finansijskoj mogućnosti da svojim uposlenicima isplate plate za april i maj.

“Pošto Zakon o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH nije produžen, isplata neto plata željezničarima predstavljala bi direktno kršenje Zakona od strane rukovodilaca ŽFBiH “, saopćila je jučer Uprava Željeznica FBiH.

Navode da je za isplatu jedne bruto plate potrebno preko osam miliona KM, što je iznos koji daleko premašuje transportne prihode ŽFBiH na mjesečnom nivou. Iz tih razloga Uprava poziva Vladu FBiH da hitno obezbijedi zakonski okvir za isplatu neto plata i na taj način omogući egzistenciju radnicima i njihovim porodicama, a ne da poziva rukovodioce ŽFBiH da krše Zakon.

Štrajkački odbor je na Željezničkoj stanici u Sarajevu u prostorijama Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH, i kako kaže Boban, od jutros kad su stupili u štrajk nisu imali kontakte sa poslovodstvom preduzeća.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close