“Željeznicama FBiH” blokirani svi računi

Državnoj kompaniji “Željeznice FBiH” (ŽFBiH) već danima su blokirani svi računi, čime je ugroženo poslovanje firme.

Enver Bijedić (SDP), ministar prometa i komunikacija FBiH, potvrdio nam je jučer ovu informaciju kazavši da je račune blokirala “Bobar banka”.

– Računi su blokirani na osnovu kredita koji je uzela bivša uprava s Nedžadom Osmanagićem na čelu, a nikada nije vratila. Da stvar bude gora, nisu imali ni saglasnost Vlade FBiH za ovaj kredit. No, Uprava je uspjela isplatiti novembarsku plaću, jer smo im prebacili jednu tranšu. Vjerujem da će ubrzo riješiti ovaj problem – rekao je Bijedić.

Saznajemo da su računi “Željeznicama FBiH” blokirani jer “Bobar banka” od državne firme potražuje 3,5 miliona KM na ime kratkoročnog kredita koji je bivša uprava podigla u januaru prošle godine, kako bi održala likvidnost firme.

No, rok do kada su „Željeznice FBiH” trebale vratiti kredit “Bobar banci” istekao je 31. decembra 2013., a s kamatama potraživanja ove banke, kako saznajemo, iznose oko četiri miliona KM.

– Uprava je, bez obzira na sve, uspjela sakupiti novac i radnicima isplatiti novembarsku plaću. Danima smo prikupljali sredstva, jer smo svjesni da su radnici u teškoj situaciji. No, poremetila nas je blokada računa zbog neizvršavanja obaveza bivše uprave – potvrđeno nam je iz ŽFBiH.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close