-TopSLIDEJavne ličnostiM plusVisoko

Sretan rođendan Ugi Vlaisavljeviću

Ugo Vlaisavljević rođen je u Visokom 08.07.1957. godine. Redovni je profesor filozofije na Sveučilištu Sarajevo gdje predaje filozofiju jezika na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, te epistemologiju društvenih znanosti na Odsjeku za psihologiju. U svojim se radovima bavio fenomenologijom, poststrukturalizmom, semiotikom i političkom filozofijom.

Po svojoj vokaciji prvenstveno je filozof jezika, Vlaisavljević nudi manje politički korektne odgovore na pitanja etničkog identiteta i vladavine etničkog na ovim prostorima, a za sebe kaže da ga je iskustvo opsade Sarajeva istinski obilježilo, točnije njegov identitet i ono čime se danas bavi, a to je pokušaj pronicanja u uzroke posljednjih balkanskih ratova.
Njegova tumačenja rata i više su nego provokativna, kritika ideologije „čistog” građanstva svakako ne doprinosi njegovoj popularnosti u politički korektnim krugovima, a kao zagovornik radikalnog liberalnog pluralizma Ugo Vlaisavljević ne može računati na preveliko razumijevanje među onima koji su doskora razmijenjivali samo uvrede i kuršume.
Glavni je urednik časopisa Dijalog (Sarajevo) i član uredništva međunarodnog časopisa Transeuropeennes (Pariz). Predsjednik je PEN-a BiH.

Autor je sljedećih knjiga: Ontologija i njeno nasljeđe (1995.), Fenomenološka konstrukcija EU (1996.), Pisanje. Skica za hidrografiju Nusret Pašić (1997.), Izvor geometrije i transcendentalna fenomenologija povijesti (2003.), Lepoglava i univerzitet. Eseji iz političke epistemologije (2003.), Merleau-Pontyjeva semiotika percepcije (2004.), Etnopolitika i građanstvo (2006.), Rat kao najveći kulturni događaj (2007.), Domestifikacija nacionalizma (2007.), Metamorfoze etniciteta (2009.).

www.magazinplus.eu

Biografija Uga Vlaisavljevića na unsa.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close