Javne ličnostiM plus

Sretan rođendan Osmanu Građanu

Građan (Redžep) Osman je bosanskohercegovački karatist, majstor karatea 5. dan i bachelor sporta Sarajevskog univerziteta, rođen 18.12.1989. godine u Sarajevu.

Član je karate kluba “Visoko” iz Visokog, kao i reprezentacije Bosne i Hercegovine u tradicionalnom karateu. Svoje prve korake u karateu započinje kao petogodišnjak, u februaru 1995., u karate klubu “Visoko”.
Svoj prvi sportski rezultat ostvaruje već na prvom takmičenju, u Zenici 2000. godine, na kojem je takmičio u discipline kate i osvojio bronzanu medalju. Nakon toga, na izbornom takmičenju za odlazak na svjetski kup WKC (Svjetska karate konfederacija), koje je održano u Mostaru, u kategoriji pionira osvaja 2. mjesto u borbama i 3. mjesto u katama, te tako dobija svoje mjesto u pionirskoj WKC reprezentaciji. U periodu od 2002-2004. godine redovno osvaja najsjajnija odličja na domaćim turnirima te dva puta nastupa na Svjetskim kupovima u WKC organizaciji, na kojim je, zbog pravila te organizacije, mogao nastupati samo u discipline kate.
2004. godina predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri. U novembru te godine,po prvi put, nastupa na Evropskom prvenstvu u tradicionalnom karateu koje je održano u Češkoj Republici. Na tom prvenstvu po prvi put, na takmičenju tog ranga, nastupa i u borbama u kadetskoj kategoriji, sa nepunih 15 godina. U svom debitantskom nastupu ostvaruje izuzetan rezultat, osvaja treće mjesto i u pojedinačnom i u ekipnom nastupu. Nakon toga, na narednom Evropskom prvenstvu, 2005. godine osvaja 3. mjesto ekipno, a iste godine nastupa i na Evropskom prvenstvu JKA (Japanska karate asocijacija) te sa juniorskom reprezentacijom osvaja 2. mjesto.
2006. godine juniorska reprezentacija, u čijem je sastavu bio Građan Osman, ostvaruje historijski rezultat za bosanskohercegovački karate. Naime, na Evropskom prvenstvu koje je održano u Italiji, osvajaju prvo mjesto i postaju evropski prvaci.
2007. godine, na Svjetskom šampionatu u Poljskoj, njegov pohod na titulu svjetskog juniorskog prvaka u tradicionalnom karateu se nesretno zaustavlja u četvrtini finala, dok u ekipnom nastupu zauzima 3. mjesto.
U periodu od 2004-2007. godine osvaja preko 150 medalja na turnirima, i 6 medalja na evropskim i sjetskim šampionatima u tradicionalnom karateu, te važi za jednog od najperspektivnijih takmičara.
Kraj 2007. godine je obilježila saobračajna nesreća u kojoj je ozlijeđen kao pješak, te zbog posljedica te nesreće njegovi sportski rezultati u periodu od kraja 2007-2010. godine stagniraju.
U 2011. godinu ulazi sa novom titulom, sa zvanjem majstora karatea 3. dan, za koji je uspješno položio pred cijenjenim učiteljom prof.dr. Ilijom Jorgom.
2011. godina je i godina u kojoj se obilježio jubilej 50 godina karatea braće Jorga ( Vladimir i Ilija), a povodom toga je najprije u maju, u Beogradu održano Evropsko prvenstvo, na kojem Osman sa ekipom zauzima 3. mjesto, a nakon toga Beograd, u decembru postaje domačin i Svjetskom prvenstvu u karateu.
Na prvenstvu, 18.12.2011., na svoj rođendan, postiže svoj, do sad najveći sportski uspjeh, osvaja titulu svjetskog prvaka u borbama ko-go.

Sada je uposlenik državnih službi sigurnosti, a u slobodno vrjeme trenira mlađe uzraste u Karate klubu “Visoko”.

www.magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close