Javne ličnostiM plusVisoko

Sretan rođendan Harunu Hindiji

Harun Hindija, matematički genijalac i zaposlenik Googlea u Londonu

Harun Hindija, srebreni s matematičke olimpijade u Argentini 2012. godine

Software Engineer, Site Reliability Engineering at Google, London

Harun Hindija je akademske 2014/2015. godine bio među pet najboljih studenata koji su s prosjekom 10 diplomirali na Univerzitetu u Sarajevu. Dvije godine kasnije Harun je postao magistar, njegov projsek ocjena je i dalje 10 i ponovo među najboljim studentima.
Harun je i bivši matematički olimpijac BiH i dobitnik brojnih medalja.
Prije odlaska u London bio je vanjski saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a potom i asistent na istom fakultetu te mentor olimpijcima, a njegova najveća želja je da nauku primjeni u stvarnom životu i da to uradi u Bosni i Hercegovini.

Rođen je 22.03. 1994. godine u Visokom, gdje je završio osnovnu školu, a tu je i započela njegova ljubav prema matematici. Tursko – bosanski koledž u Sarajevu, bio je njegov srednjoškolski izbor.Magistrirao  na PMF – Odsjek Matematika, Sarajevo.

“Zapravo, ljubav prema matematici je došla preko mog učitelja Nermina, u OŠ Mehmedalija Mak Dizdar u Visokom. Kasnije su tu bili i drugi profesori iz iste škole, Izet i Mensur”, kaže Harun.
Harun je završio Tursko-bosanski koledž u Sarajevu, a iz školskih klupa ove obrazovne institucije je otišao i na prvo takmičenje u matematici.
“U prvom razredu sam osvojio srebrenu medalju Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za juniore, a onda je sve to krenulo. Na Internacionalnoj olimpijadi sam učestvovao tri puta, na Balkanskoj olimpijadi sam osvojio zlato. Sve sam to, naravno, postigao uz pomoć profesora koji su sa mnom vježbali i prenosili mi svoje znanje, a to su Salem Malikić, koji je tokom četiri godine srednje škole najviše radio sa mnom, i Dino Oglić, koji je spremao cijeli bh. tim”, izjavio je Hindija.

Harun Hindija živi i radi u Londonu.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close