Javne ličnostiM plus

Sretan rođendan Affanu Bukvi

Mladi hafiz Affan Bukva, sin hfz. Edina i Lejle, rođen je 16.10.2000. u Sarajevu. U prvi razred OŠ upisan je školske 2006/2007. sa nepunih 6.godina, a i mektebsku nastavu počinje pohađati godinu ranije.

Završio srednju školu – Gimnaziju Visoko.

Trenutno student Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Sa sedam godina počinje trenirati karate u karate klubu „Visoko“ iz Visokog.

Odličan je učenik sa zaključnim peticama iz svih predmeta od 1. do 9. razreda. Bio je učesnik općinskog i kantonalnog takmičenja iz matematike.

Kao izuzetno vedar i komunikativan, omiljen je kako kod svojih drugara tako i kod nastavnika. Pored odličnih rezultata u školi u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i u mektebu, kao jedan od najredovnijih polaznika mektebske nastave, postiže također odlične rezultate. Pobjeđuje na mektebskim takmičenjima iz kiraeta na nivou medžlisa i prije početka učenja hifza u mlađoj kategoriji, a kasnije i u starijoj. Na muftijskom takmičenju kao predstavnik medžlisa postiže zapažene rezultate.

Hifz počinje učiti po sistemu krugova 13.06.2011. pred muhaffizom, svojim muallimom i ocem, hfz Edin ef., a nakon što je prethodno na mektebskoj nastavi naučio napamet prvo suru Ja-sin a onda i trideseti-amme džuz, što je njegovom muallimu bio išaret da bi mogao biti dobar kandidat za učenje hifza. U narednom periodu budući hafiz Affan kreće sa redovnim i sistematičnim učenjem tokom tri godine da bi uspješno okončao učenje hifza 04.07.2014. sa svojih nepunih četrnaest godina. Nakon šest mjeseci intenzivnog ponavljanja i utvrđivanja, izlazi pred hafisku komisiju Rijaseta IZ u BiH te u periodu od 5. do 19. Januara 2015. polaže hifz proučivši cijeli Kur’an.

Uz navedene rezultate u školi, mektebu, učenju i završetku hifza, hafiz Affan postiže i izvanredne uspjehe u sportu u karateu.Od 2011.godine je reprezentativac BiH u tradicionalnom karateu. Majstor karatea i nosilac crnog pojasa 1.dan postaje u decembru 2012. sa dvanaest godina. Osvojio je brojne medalje na takmičenjima u BiH i inostranstvu. Najveći uspjeh postigao je na Svjetskom prvenstvu u karateu u Češkoj 2013. osvojivši treće mjesto u konkurenciji 72 takmičara. Za postignute izuzetne rezultate na različitim domaćim i međunarodnim takmičenjima u 2013. godini Sportski savez općine Visoko mu je dodijelio posebno priznanje „Sportska nada općine Visoko za 2013. Za postignute rezultate u karateu posebnu zahvalnost duguje svome treneru majstoru karatea gospodinu Redžepu Građan osnivaču i treneru karate kluba „Visoko“, inače predsjedniku BH federalnog i državnog tradicionalnog karate saveza.

Ima trojicu ponosne braće. Starijeg Tahira te dvojicu mlađih Jusufa i Aliju.

Hafiska dova mladom visočkom hafizu Affanu Bukvi (hfz Edina i Lejle), učeniku devetog razreda OŠ „Kulin Ban“ Visoko, proučena je 14.02.2015., u Bijeloj džamiji nakon podne namaza.
Hafisku diplomu uručio mu je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

www.magazinplus.eu

Prethodni tekstovi:

–  Video: Prijem u povodu održane hafiske dove mladog hafiza Affana Bukve

–  Video: Hafiska dova mladom hafizu Affanu Bukvi

– Bijela džamija poslije podne namaza – Hafiska dova mladom hafizu Affanu Bukvi

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close