Zeleno svjetlo za izgradnju Bloka 7, slijede pregovori s Kinezima

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas su na nastavku 32. sjednice tijesnom većinom glasova usvojili zaključke o Informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE “Banovići”, Bloka 1-300 MW, Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE “Tuzla”, te o Privremenim smjernicama elektroenergetske politike FBiH.
Predstavnički dom dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE “Banovići” u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.
Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.
Također, Predstavnički dom dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE “Tuzla”.
I u slučaju TE “Tuzla” Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakona.
Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica izjavio je da će nakon dobijanja saglasnosti biti pokrenuti pregovori s krajnjim ponuđačem s kojim očekuje da će imati potpisane ugovore u naredna dva mjeseca. Poslanici su usvojili i Privremene smjernice elektro-energetske politike Federacije BiH.
Na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o privrednim društvima
Nakon glasanja, otvorena je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će poslanici po hitnom postupku izjašnjavati o Prijedlogu izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2014. i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2014.
Na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o privrednim društvima, Prijedlog zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, te prijedlozi zakona o gradovima Tuzla, Zenica, Široki Brijeg i Bihać.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close