Zelene beretke u bivšoj Dobrovoljačkoj odale počast poginulim herojima grada

Današnji dan 1992. godine je bio ključni datum u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kazao je na današnjem okupljanju pored mosta Drvenija predsjednik Zelenih beretki Općine Stari Grad Vahid Alić.

Pripadnici Zelenih beretki u 10 sati su odali počast poginulim braniocima Sarajeva, a sa njima su bili i njihovi sinovi simbolično odjeveni u uniforme.

Duž sarajevske ulice Hamdije Kreševljakovića, bivše Dobrovoljačke, jutros su bile raspoređene jake snage osiguranja, a oko 10:30 sati tu su stigla tri autobusa sa oko 70 članova delegacije iz RS-a. Oni su mirnom šetnjom obilježili stradanje pripadnika JNA 3. maja 1992. godine. Pomenu u Sarajevu prethodilo je održavanje parastosa u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

“Mi nemamo ništa protiv toga da druga strana dođe i obilježi, međutim, dobro je poznato da je u tadašnjem sukobu pripadnika Teritorijalne odbrane, Zelenih beretki i pripadnika bivše JNA stradalo šest pripadnika JNA, a ne 46. Ja ih upućujem na institucije i tadašnje komande JNA, jer dobro nam je poznato da je upravo JNA stala na stranu agresora. Imali su dovoljno vremena i prostora da napuste BiH”, kazao je Alić. “Mi ćemo danas obilježiti 22 godine od ključnih dana odbrane, jer da su se 2. i 3. maj drugačije desili sve bi krenulo drugim tokom i mi sigurno danas ne bismo stajali ovdje”.

Alić podsjetio je u izjavi novinarima da je 2. maja zarobljen tadašnji prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović, te da je 3. maja došlo do razmjene vatre u bivšoj Dobrovoljačloj ulici između pripadnika Armije RBiH i bivše JNA.

On je podsjetio da je tog 2. maja JNA pokušala da zauzimanjem Predsjedništva, televizije i još nekih ključnih tačaka u gradu Sarajevu rasparča grad.

“U tome su ih spriječili pripadnici Teritorijalne odbrane, Zelenih beretki i specijalne policije. Nakon toga, 3. maja je trebalo da dođe do razmjene svih jedinica iz kasarni za predsjednika i Predsjedništvo, međutim pošto nisu ispoštovali dogovor da izađu nenaoružani, oni su pod punom ratnom opremom u transporterima izašli i tokom prolaska Dobrovoljačkom ulicom otvorili i vatru, kada je stradalo šest vojnika JNA”, kazao je.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close