ZDK: Zimska sezona na Ponijerima kod Kaknja i na Smetovima, nadomak Zenice

Zimska turistička sezona na području Federacije BiH zvanično je počela danas. Ono što Zeničko-dobojski kanton može ponuditi u zimskim mjesecima su dva izvrsna skijališta, na Ponijerima kod Kaknja i na Smetovima, nadomak Zenice, podsjeća stručna saradnica Turističke zajednice ZDK, Sanda Spahić.

Na Ponijerima su dva ski lifta, jedan dužine 1.100 metara, sa uređenom ski stazom i drugi namjenjen za početnike dug 300 metara. Na ovom skijalištu visina sniježnog pokrivača tokom zime iznosi oko 100 cm, pa Ski klub iz Kaknja za vrijeme zimskog raspusta organizuje ovdje školu skijanja za djecu i omladinu.

Na skijalištu na Smetovima, udaljenim 8 km od Zenice, Klub ekstremnih sportova Skorpio i ove godine organizuje školu skijanja, a Savez izviđača zimovanje za djecu i omladinu.

Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju je ski lift dužine 300 metara idealan za skijaše početnike i rekreativce.

Za ovogodišnju zimsku sezonu uređeno je i manje skijalište u Olovu gdje je postavljen ski lift dužine 250 metara za školsku djecu i omladinu, navodi Spahić, napominjući da se na području Zeničko-dobojskog kantona početak zimske sezone, s prvim sniježnim padavinama, obilježava na Ponijerima, ali da je ove godine zbog krađe kablova na ski liftu i zamjene novih, zvanični početak zimske turističke sezone odgođen za iduću sedmicu.

rtvze.ba – /N.D./

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close