ZDK: Za održavanje likvidnosti Kantona kredit od 17 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako je na jučerašnjoj pres-konferenciji kazao ministar finansija Andrej Kajić (HDZ), dobila je od poslovnih banaka do 12. avgusta dvije ponude za pet LOT-ova, ukupne vrijednosti 28,5 miliona KM. 

 Dobili ponude

– Dobili smo ponudu za LOT 1 od 9 miliona KM te ponudu konzorcija banaka za LOT 2 od 8 miliona KM. Ponuđena kamata za prvi LOT je 6,78 posto na 60 mjeseci, a za LOT 2 kamata je 6,82 posto na 63 mjeseca – kaže Kajić, koji ističe da do završetka roka žalbe moraju čuvati tajnu koje su banke učestvovale u javnom pozivu.

Ovih 17 miliona KM, kako je istakao premijer Miralem Galijašević (SDA), bit će im i dostatni za održanje likvidnosti.

– Neće biti novog javnog poziva za preostala tri LOT-a, odnosno nećemo realizirati svih 28,5 miliona KM kredita, kako smo planirali budžetom – ističe Galijašević te dodaje da je na ovakvu odluku utjecala i povoljna situacija s punjenjem budžeta.

Kako je kazao, trenutno imaju 20 miliona KM veće punjenje nego prošle godine u isto doba. Okončan je i javni poziv za dodjelu sredstava općinama za adekvatno zbrinjavanje otpada, a to se, prije svega, odnosi na Regionalnu deponiju „Mošćanica”.

Kako je istakao resorni ministar Goran Bulajić (DF), prošle je godine na ovu deponiju odloženo samo 45.564,40 tona otpada, po cijeni od 45,70 KM/tona, od čega je čak 26.320,62 tone odložila Zenica. Kakanj i Novi Travnik, kao ni proteklih godina, nisu odložili ništa.

Odlaganje otpada

– Postavlja se pitanje gdje je ostali otpad – naglašava Bulajić, koji je najavio sastanak s načelnicima općina ZDK i Srednjobosanskog kantona koje gravitiraju RD „Mošćanica“ u Zenici. Posla ima i za inspekcije, jer su već odavno svi rokovi za zatvaranje deponija, pogotovo divljih, istekli za sve općine.

Knjige za 3.761 školarca 

Vlada ZDK jučer je izvršila uplatu od 484.000 KM za nabavku udžbenika školarcima iz boračke populacije. Tako je za osnovce isplaćeno po 100 ili ukupno 159.000 KM, a srednjoškolce 150 ili ukupno 324.000 KM. Resorni ministar socijalne skrbi Nurđihan Šahinović (SDA) kazao je da su za obilježavanje „Dječije sedmice“ dobili 42 prijave udruženja i općinskih centara socijalnog rada, a da je 37 bilo validno i njima je podijeljeno 99.635 od planiranih 100.000 KM namjenskih sredstava.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close